Σε ηλικία 72 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης.
Είχε γεννηθεί το 1950 στην Κομοτηνή.
Σπούδασε Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Επικοινωνιολογία και Ιστορία της Νεότερης Τέχνης στο Aachen Hochschule. Η διαδρομή του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1975, με τη συνεργασία του στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη ως κριτικός εικαστικών. Την ίδια εποχή ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό Κώδικας, καθώς και το διαδόχό του, το 1979, Code.
Από το 1980 έως το 1984 εργάστηκε ως σύμβουλος ή ομιλητής στις σειρές «Παρασκήνιο» και «Περισκόπιο» (ΕΡΤ1-2). Από το 1985 έως το 1988 συνεργάστηκε με το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ το 1990 με την ΕΡΤ1 και τη διετία 1990-1991 με το Α’ Πρόγραμμα.
Είχε συνεργασίες για πολλά χρόνια με τα περιοδικά Αντί, Ζυγός, Τέταρτο, Εικαστικά, ArtMagazine και Ram. Από το 1985 και έως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε κριτικός εικαστικών της εφημερίδας Τα Νέα.
Ο Χάρης Καμπουρίδης είχε διατελέσει επίκουρος καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο ΑΠΘ καθώς και επιστημονικός ερευνητής του υπουργείου Έρευνας, του Ιστορικού Αρχείου του υφυπουργείου Νέας Γενιάς, του Πανεπιστημίου του Aachen, της έδρας Βιομηχανικής Αισθητικής Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης, της έδρας Φιλοσοφίας του ιδίου πανεπιστημίου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας κ.ά.
Τέλος, υπήρξε μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europaea (Ζάλτσμπουργκ), του ΔΣ του Συμβουλίου Πολιτιστικών Δικτύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Εθνικής Πινακοθήκης και πλήθους άλλων επιτροπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Ο Χάρης Καμπουρίδης παρά τη λαμπρή σταδιοδρομία του παρέμεινε σε όλον του το βίο απλός, σεμνός και προσηνής. Η απώλειά του σκορπίζει λύπη στους φίλους και τους συνεργάτες του. Η ΕΣΗΕΑ δεν ξεχνά ότι πάντοτε και όποτε τον χρειάστηκε ο συνάδελφος, με μεγάλη προθυμία βοήθησε ουσιαστικά και αφιλοκερδώς» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η υπουργός Πολιτισμού: «Η απώλεια του Χάρη Καμπουρίδη αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ελληνική τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό. Το έργο που μας αφήνει θα συνεχίσει να αποτελεί ανάμνηση της αγάπης του για τις εικαστικές τέχνες και τους Έλληνες καλλιτέχνες. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στους φίλους του» καταλήγει το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη.
Ο Χάρης Καμπουρίδης είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να αποτεφρωθεί και να σκορπιστούν οι στάχτες στον Ίασμο, επάνω από τη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες Ροδόπης-Κομοτηνής.