Με το έργο και τη δράση τους σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη και δικαιωματικά πήραν θέση όχι μόνο στην ιστορία της πόλης αλλά και της Ελλάδας. Η Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού, η Αρίστη Παγιατάκη και η Ελένη Σκούρα ήταν οι τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της συμπρωτεύουσας που τίμησε σε ημερίδα του το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ).
Η Ελένη Σκούρα ήταν δικηγόρος, πολιτικός και η πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα βουλευτής Θεσσαλονίκης στο Κοινοβούλιο. Η Αρίστη Παγιατάκη ήταν γιατρός, πολιτικός, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού ήταν δασκάλα, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Και οι τρεις υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι πρότυπα γυναίκας και πολίτη γενικότερα. Έδωσαν μάχες από διαφορετικά μετερίζια και ακόμα και τις φορές που δεν τις κέρδισαν, άφησαν σημαντική παρακαταθήκη. Για αυτές μίλησαν απόγονοι, συνεργάτες ή ερευνητές του έργου τους.
Αγγελική Τσιώμου-Μεταλληνού, η Μακεδονομάχος
Ο οικονομολόγος Σπύρος Βασιλειάδης μίλησε για τη γιαγιά του Αγγελική Τσιώμου-Μεταλλινού που αναγνωρίστηκε επίσημα ως Μακεδονομάχος. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα κινδύνευσε η ζωή της ενώ ασκούσε τα εκπαιδευτικά καθήκοντά της. Η συγγραφική της ιδιότητα και η προσφορά της στη λαογραφία, οδήγησε την Ακαδημία Αθηνών και το δήμο Θεσσαλονίκης να τη βραβεύσουν.
Όμως η Τσιώμου-Μεταλλινού ήταν γνωστή και για τους φεμινιστικούς της αγώνες. Ξεχώριζαν οι προσπάθειές της για να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου.
«Το 1930 όταν ψήφισαν οι γυναίκες, η προϋπόθεση ήταν να είναι εγγράμματες και να είναι άνω των 30. Ήταν αρκετά γενναία να πει ότι ήταν πάνω από 30 και μαζί με την αδελφή της Μερόπη Βασιλικού-Τσιώμου ήταν από τις δύο πρώτες που ψήφισαν στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Βασιλειάδης.
Ελένη Σκούρα, ο θηλυκός επαναστάτης
Την ανάγκη η ζωή και η προσφορά αυτών των γυναικών να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επισήμανε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Ο θηλυκός επαναστάτης, Στέργιος Λεπτοκαρίδης.
Όπως είπε στην ημερίδα η Ελένη Σκούρα έκανε επανάσταση για να φοιτήσει στο γυμνάσιο και ο πατέρας της αναγκάστηκε να πάει στην Αθήνα για να το ζητήσει από τον τότε υπουργό Παιδείας.
Αρίστη Παγιατάκη, η πρώτη δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1951, στις πρώτες που οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ήταν η Αρίστη Παγιατάκη. «Ωστόσο, παρά την πρωτιά της, τρεις λέξεις στον νόμο που ίσχυαν μόνο για εκείνες τις εκλογές, της στέρησαν το δικαίωμα, να αναλάβει τα δημαρχιακά καθήκοντα», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας, συγγραφέας του βιβλίου Αρίστη Παγιατάκη. Η πρώτη.
«Ο νόμος προέβλεπε πως εκείνες τις εκλογές, το 1951, οι γυναίκες υπό προϋποθέσεις είχαν μεν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μόνο όμως ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Από το 1953 και μετά θα μπορούσαν να είναι κανονικά δήμαρχοι οι πρόεδροι κοινοτήτων», εξήγησε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Αρίστη Παγιατάκη ήταν γιατρός, πνευμονολόγος, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, σε μια εποχή που στη Θεσσαλονίκη «θέριζε» αυτή η ασθένεια και έδινε έμφαση σε ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψή της.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.