Tο «μνημόνιο συνεργασίας» που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU) θα συζητηθεί την Τρίτη στο Λιβυκό κοινοβούλιο.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Βεγγάζη, μετά από πρόσκληση του προέδρου, Αγκίλα Σάλεχ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι «οποιαδήποτε μνημόνια συνεννόησης που συνάπτονται από το GNU δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος».
Τόνισε ότι «η εντολή του GNU είχε συνταγματικά λήξει σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας». Επίσης πρόσθεσε ότι το GNU «απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντά του και τα καθήκοντά του που καθορίζονται στον οδικό χάρτη του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF).»
«Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών χωρών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο Σάλεχ.
Επιπλέον, 90 μέλη του κοινοβουλίου εξέφρασαν την «απόρριψη και την έντονη καταδίκη τους για την υπογραφή αόριστων μνημονίων συνεννόησης μεταξύ του απερχόμενου GNU και την Τουρκία».
Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στην πολιτική συμφωνία, η οποία απαγορεύει στην κυβέρνηση να υπογράφει οποιεσδήποτε συμφωνίες ή συνθήκες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Εξήγησαν ότι «η υπογραφή του Μνημονίου είναι μια επίθεση στον πλούτο του λιβυκού λαού σε αυτό το δύσκολο στάδιο». Επίσης, καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία του λιβυκού κράτους και «να μην παρεμβαίνει αρνητικά υποστηρίζοντας ένα πολιτικό κόμμα σε βάρος του λιβυκού λαού».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο είπε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας θα μπορούσε «να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα».
Η συμφωνία εκτός από την Ελλάδα, έχει καταδικαστεί και από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.