Δεν έχει μόνο χορούς και μουσικές η άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων, έχει και γεύσεις. Και αυτές επιχείρησε να αναδείξει το 16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών με μια παράλληλη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, μία ημέρα μετά το δυνατό χορευτικό παρών στο ΔΑΚ Λευκόβρυσης.
«Ξεναγός» στο γαστρονομικό ταξίδι στον Πόντο ήταν η β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ και παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το κοινό γνώρισε την ποντιακή διατροφή και είδε πώς γίνεται η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τεχνική κληροδοτήθηκαν από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα.
Η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου παρουσίασε τη διατροφική αξία της ποντιακής κουζίνας, ενώ παράλληλα απάντησε σε ερωτήματα και απορίες που αφορούσαν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα.
«Σκεφθήκαμε ότι πέρα από το χορό, υπάρχουν και άλλες μορφές του ποντιακού πολιτισμού. Μία από αυτές –και μάλιστα πολύ σημαντική– είναι η ποντιακή κουζίνα. Με την παρουσίαση των ποντιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Κοζάνης θέλουμε να προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις σε όσους έρθουν στο χώρο, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα. Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την παρασκευή προϊόντων της ποντιακής κουζίνας», είχε δηλώσει η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη.
Βέβαια, όση ώρα ετοιμάζονταν τα… καλούδια της ποντιακής κουζίνας, στην πλατεία της Κοζάνης στήθηκε (ακόμα ένα) ποντιακό γλέντι.