Ένα γαστρονομικό ταξίδι στον Πόντο, με ξεναγό τη β’ αντιπρόεδρο της ΠΟΕ και παραγωγό παραδοσιακών προϊόντων Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, μας επιφυλάσσει το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Λευκόβρυση της Κοζάνης. Φέτος οι διοργανωτές του φεστιβάλ πρωτοτύπησαν, και αντί να περιοριστούν στο καθιερωμένο πρόγραμμα, αύξησαν τις μέρες της εκδήλωσης σε δύο· στην παρουσίαση των ποντιακών χορών πρόσθεσαν και την παρουσίαση ποντιακών εδεσμάτων και των τεχνικών μαγειρέματός τους.
Σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου, από τις 11:00, η κεντρική πλατεία της Κοζάνης θα γεμίσει μυρωδιές από την πατρίδα με την υπογραφή της δραστήριας αντιπροέδρου της ΠΟΕ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν οι χοροί με το φαγητό, η απάντηση είναι απλή: μεταφέρουν τμήμα του DNA του ποντιακού πολιτισμού από τη μία γενιά των Ποντίων στην άλλη.
Κατά τη διάρκεια της ανοικτής εκδήλωσης το κοινό θα γνωρίσει την ποντιακή διατροφή, θα δει πώς γίνεται η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα. Η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία, ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα. Στο χώρο θα υπάρχουν αντικείμενα με τα οποία μαγείρευαν οι Πόντιοι στην αλησμόνητη πατρίδα, όπως για παράδειγμα το χαλκόν (χάλκινο καζάνι με χερούλι), ενώ το κοινό θα μπορεί να πάρει μέρος στην παρασκευή προϊόντων.
«Σκεφθήκαμε ότι πέρα από το χορό, υπάρχουν και άλλες μορφές του ποντιακού πολιτισμού και μία από αυτές –και μάλιστα πολύ σημαντική– είναι η ποντιακή κουζίνα. Με την παρουσίαση των ποντιακών εδεσμάτων στην πλατεία της Κοζάνης θέλουμε να προσφέρουμε ποντιακές γεύσεις σε όσους έρθουν στο χώρο, αλλά και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νεότερων, ώστε να μάθουν και να ασχοληθούν με την ποντιακή κουζίνα. Θέλω να τους στείλω το μήνυμα ότι δεν πρέπει να φοβούνται την παρασκευή προϊόντων της ποντιακής κουζίνας», είχε δηλώσει η Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη.
Μεταξύ άλλων θα παρασκευαστούν μεταποιημένο τυρί που θα ψηθεί σε κατσαρόλα και θα γίνει κλωστές, βούτυρο, χαβίτς (πολύ υγιεινός χυλός από καλαμπόκι από τον Πόντο, από σπόρους τους οποίους έφεραν οι πρόσφυγες), μυζήθρα από βρασμένο γάλα, ωτία, πιροσκί με πατάτα και τυρί, και περέκ, το φύλλο του οποίου θα είναι έτοιμο από νωρίτερα.
Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τεκμηριώσει επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.