Χίλιοι εφτακόσιοι χορευτές και χορεύτριες, συνοδευόμενοι από αγαπημένους Πόντιους καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια αναμονής και νοσταλγίας συναντήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στη Λευκόβρυση Κοζάνης, μας πήραν από το χέρι και μας παρέσυραν σε ένα ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας σε πολλές περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) πέρασε στην ιστορία, έχοντας κάνει όλους μας να νιώσουμε για ακόμα μια φορά υπερηφάνεια για την παράδοσή μας και για τη νεολαία που κρατάει ψηλά τα λάβαρα του Πόντου.
Το κορυφαίο για τον ποντιακό ελληνισμό πολιτιστικό γεγονός άνοιξε με τους χαιρετισμούς των επισήμων και το μήνυμά τους ότι δεν θα σταματήσει κανείς τις προσπάθειες μέχρι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, και γενικότερα των χριστιανών της Ανατολής.
Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Στάθης Αμαραντίδης, ο πρόεδρος της Νεολαίας της ΠΟΕ Κώστας Χατζημιχαηλίδης, και εκ μέρους της ΠΟΕ ο πρόεδρός της Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Η ΠΟΕ στη συνέχεια βράβευσε τους προέδρους των πέντε ΣΠΟΣ που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της βράβευσης του επίτιμου προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη με το αργυρό μετάλλιο της πόλης της Κοζάνης από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Παρχαρίδης ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν, αλλά και για τη στήριξη του δήμου στο θεσμό του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Τη σκυτάλη πήραν οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Ελένη Μπουκουβάλα, που έκαναν αναδρομή στην ιστορία του Πόντου διανθισμένη με παραδοσιακούς σκοπούς. Στη σκηνή με το αγγείον της ήταν η Ειρήνη Σαχταρίδου, ενώ όμορφα αποδόθηκαν ποντιακά και μικρασιατικά τραγούδια.
Εντυπωσίασαν οι χορευτές των πέντε ΣΠΟΣ της ΠΟΕ
Όλα αυτά όμως ήταν η εισαγωγή για να μπουν στο κατάμεστο από κόσμο ΔΑΚ της Λευκόβρυσης οι 1.700 χορευτές των πέντε ΣΠΟΣ της ΠΟΕ σχηματίζοντας έναν πολύχρωμο «σαλίγκαρο». Αφού χόρεψαν για λίγα λεπτά αποχώρησαν από το παρκέ του γηπέδου, για να κάνουν είσοδο με τη σειρά που ακολουθεί οι χορευτές του κάθε ΣΠΟΣ χωριστά:
- Φόνα, Τίκ’ Διπλόν, Τρυγόνα, Έταιρε και Τέκ’ Καϊτέ από τον ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης. Τραγούδησαν ο Βασίλης Τοπαλίδης και η Μελίνα Χατζηκαμάνου.
- Ομάλ’, Σαρικούζ, Τυρφών και Τρομαχτόν από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τραγούδησε ο Λάζαρος Κεφαλίδης, λύρα έπαιξε ο Αριστοτέλης Αρχιτεκτονίδης, στα νταούλια ο Λάζαρος Φωτιάδης και η Μαρία Κουντουδάκη, και κλαρίνο έπαιξε ο βετεράνος Θόδωρος Κεσίδης.
- Καβαζίτας, Σαρικούζ Πάφρας, Αρχουλαμάς, Τερς και Κότσαρι από τον ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Μουσική επιμέλεια, λύρα και κλαρίνο έπαιξε ο Θεόδωρος Κοτίδης, ενώ στη λύρα ήταν και ο Θεόφιλος Αγγελίδης. Κλαρίνο έπαιξε και ο Στάμος Ασλιχανίδης.
- Διπάτ’, Τίκ’ Μονόν, Εμπροπίς’, Κοτς και Σερανίτσα από τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων. Τραγούδησαν οι Γιώργος Δημητριάδης και Χρήστος Ναβροζίδης (ο οποίος έπαιξε και λύρα). Στη λύρα ήταν και ο Πέτρος Συρανίδης. Στα νταούλια ήταν οι Νικηφόρος Ιωαννίδης και Νίκος Κουλαξουζίδης.
- Κοτσαγκέλ’, Ούτσαϊ, Καλόν Κορίτσ’, Πατούλα και Λετσίνα από τον ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Στο τραγούδι ήταν οι Ευστάθιος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Κυριακίδης, Αναστάσιος Παρχαρίδης.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή του ύστατου χαίρε στον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη που πέθανε χθες σε ηλικία 43 ετών, έχοντας χάσει τη μάχη για τη ζωή από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Εκκωφαντική ήταν η σιωπή εκείνο το ένα λεπτό που τηρήθηκε σιγή. «Καμία λέξη δεν είναι αρκετή για να εκφράσει τον πόνο και την οδύνη», είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.
Το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έκλεισε ο χορός Σέρρα που τον απέδωσαν επιλεγμένοι χορευτές υπό την καθοδήγηση του Όμηρου Παχατουρίδη.
Δυστυχώς όμως όσοι δεν ήταν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν το φεστιβάλ από άλλες περιοχές εντός κι εκτός της Ελλάδας μέσω του live stream της Livemedia, δεν κατάφεραν να απολαύσουν το θέαμα λόγω των φωτισμών στο χώρο. Τα φώτα θόλωναν την εικόνα εμποδίζοντας όλους να δουν το χορό. Κι αυτό ήταν στενάχωρο κυρίως για τους ομογενείς, που από νωρίς διατύπωναν ερωτήματα στο pontosnews.gr για το πού και πώς θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, και ιδιαίτερα το χορό των χορών.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για το χορό Σέρρα, καθώς στις αρχές του 2022 και μετά από την κοπιώδη προσπάθεια της Αλεξίας Ιωαννίδου (MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων) μπήκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επικεφαλής φορέας του Δελτίου –στηρίζεται στη διπλωματική της εργασία– για την ένταξη του χορού Σέρρα στους καταλόγους ήταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Οι παρουσιαστές έκλεισαν την εκδήλωση ανανεώνοντας το ραντεβού για το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που θα γίνει το 2023. Το γλέντι όμως δεν σταμάτησε στο Κλειστό Γήπεδο της Λευκόβρυσης, αλλά μεταφέρθηκε στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «Παντελίδης», στην Πτολεμαΐδα.
Και του χρόνου!
Πόπη Παπαγεωργίου