Η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε νομοσχέδιο που βάζει θηλιά στον Τύπο και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών για διασπορά «ψευδών ειδήσεων». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με το πλήγμα στην ελευθερία του λόγου.
Εκτός από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η νομοθεσία στοχεύει επίσης μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους που θα κληθούν να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών τους που θα κατηγορηθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Η συζήτηση για τα 40 άρθρα του «Νόμου για τον Τύπο» (όπως ονομάζεται) ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Μάταια αποδείχθηκε η κατάθεση πολυάριθμων τροπολογιών από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει από την πλευρά της έναν «νόμο λογοκρισίας».
Ειδικότερα, το άρθρο 29 προβλέπει ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για «διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών που αντίκεινται στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενδέχεται να βλάψουν τη δημόσια υγεία, να διαταράξουν τη δημόσια τάξη, να σκορπίσουν φόβο ή πανικό στους πολίτες».
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε τον Μάιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023.