Από ένα εύπορο προάστιο της Ουρουγουάης στην αφιλόξενη οροσειρά των Άνδεων, αντιμέτωποι με τον άγριο χιονιά, τη μεγάλη πείνα και τις δύσκολες αποφάσεις. Το ταξίδι της πανεπιστημιακής ομάδας ράγκμπι «Old Christians» της Ουρουγουάης με αεροσκάφος Fairchild Hiller FH-227B της Πολεμικής Αεροπορίας, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1972, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε αλλά κατέληξε σε αεροπορική τραγωδία.
Από λάθος του πιλότου, το αεροσκάφος κατέπεσε στις Άνδεις με αποτέλεσμα 12 από τους επιβαίνοντες να πεθάνουν επιτόπου.
Όταν οι επιζήσαντες βγήκαν από ό,τι είχε απομείνει από την άτρακτο του αεροσκάφους είδαν –κάποιοι για πρώτη φορά–, πολύ χιόνι και κατάλαβαν πως δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτές τις συνθήκες.
Το πρώτο βράδυ πέθαναν πέντε από τους τραυματίες, ανάμεσά τους ο συγκυβερνήτης που πριν καταλήξει έλεγε συνεχώς: «Περάσαμε το Κουρικό! Περάσαμε το Κουρικό!». Επρόκειτο για περιοχή της Χιλής, στη δυτική πλευρά των Άνδεων. Όμως έκανε λάθος. Το αεροσκάφος δεν βρισκόταν εκεί αλλά σ’ ένα σημείο τόσο απόκρημνο και δύσβατο που δεν είχε καν ονομασία.
Τη δεύτερη μέρα, ήδη είχαν αρχίσει οι έρευνες για τον εντοπισμό τους καθώς κάτοικος του Κουρίκο είχε αναφέρει ότι είχε δει αεροπλάνο να συντρίβεται στην Κορντιγέρα των Άνδεων.
Ωστόσο το αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέρασε από πάνω τους δεν κατάφερε να δει τους επιζήσαντες που έκαναν νοήματα και χοροπηδούσαν για να τραβήξουν την εμπιστοσύνη. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες μέρες. Την 11η μέρα άκουσαν από το τρανζίστορ του αεροσκάφους ότι σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.
Το αεροσκάφος θα εντοπιστεί δύο μήνες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, χάρη σε δύο 19χρονους που είχαν φύγει από την ομάδα των επιζώντων για να ζητήσουν βοήθεια.
Είχαν καταφέρει να φθάσουν σε ποτάμι του Σαν Φερνάντο και να ρίξουν μήνυμα τυλιγμένο γύρω από μία πέτρα σε έναν έφιππο περαστικό, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου της εποχής. «Είμαστε Ουρουγουανοί. Το αεροσκάφος μας έπεσε στο βουνό. Περπατάμε εδώ και δέκα μέρες. Δεν μπορούμε να περπατήσουμε άλλο. Δεκατέσσερις άνθρωποι είναι τραυματισμένοι. Βοηθήστε μας».
Οι σύντροφοί τους, κάτισχνοι, ορισμένοι με κρυοπαγήματα, μεταφέρονται με ελικόπτερο τις επόμενες 48 ώρες.
Οι φήμες για κανιβαλισμό
Από τους 33 που είχαν επιζήσει μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους, μόνο οι 16 κατάφεραν να επιβιώσουν. «Είμαστε μάρτυρες ενός θαύματος μοναδικού στον κόσμο», λέει ο Ουρουγουανός επιτετραμμένος στο Σαντιάγο. «Η επιβίωσή τους είναι ανεξήγητη επιστημονικά», δηλώνουν οι θεράποντες γιατροί.
Γρήγορα αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες για κανιβαλισμό και διαδίδονται από τον Τύπο της Χιλής. Στις 26 Δεκεμβρίου, υπεύθυνος των επιχειρήσεων διάσωσης επιβεβαιώνει ότι οι διασωθέντες είχαν τραφεί με τις σάρκες των πεθαμένων συντρόφων τους.
Μία πρώτη ανώνυμη μαρτυρία ενός από τους νεαρούς δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Segunda του Σαντιάγο. «Έπειτα από τέσσερις ημέρες (…) είχαμε ήδη εξαντλήσει τις προμήθειες του αεροπλάνου, τα φυτά που δύσκολα καταφέραμε να ξεριζώσουμε κάτω από το χιόνι ήταν πολύ μικρά».
«Τότε πήραμε την τρομερή απόφαση: για να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε, θα έπρεπε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, είτε θρησκευτικής είτε βιολογικής φύσεως».
Σε κοινή τους ανακοίνωση που διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο λίγες ημέρες αργότερα, οι διασωθέντες εξηγούν: «Είπαμε: αν ο Ιησούς, κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, είχε μοιράσει το σώμα και το αίμα του στους μαθητές, δεν θα έπρεπε να καταλάβουμε ότι καλούμασταν να κάνουμε το ίδιο;».
Οι επιζώντες αφορίστηκαν από την Εκκλησία της Ουρουγουάης και από τον Πάπα Παύλο ΙΣΤ’.
Δείτε μερικούς από τους επιζώντες να διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία τους: