Ένα κράμα μουσικών και χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες που συνδέονταν μεταξύ τους με εξαιρετικά κείμενα ηθοποιών είχαν τη χαρά να απολαύσουν, χθες, χιλιάδες πολίτες που πήγαν στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για να παρακολουθήσουν την επετειακή εκδήλωση «Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις!» που συνδιοργάνωσαν η Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, η Συνοδική Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Eκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Οι αγαπημένοι ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης, 1.922 παιδιά από 55 χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα προσφυγικών συλλόγων και διακεκριμένες ορχήστρες (ΕΡΤ, Εκκλησίας και Μουσικά Σύνολα), παρέσυραν το κοινό σε ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις.
Οι νέοι και οι νέες της Εκκλησίας της Ελλάδος απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια, τόσο για την υποδειγματική τους συνεργασία με τα μουσικά σύνολα, όσο και για την άριστη προεργασία που έγινε στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τις δυσκολίες.
Παράλληλα, τα κείμενα που εκφωνήθηκαν από ηθοποιούς και συνέδεαν τα μουσικά κομμάτια μεταξύ τους, ήταν μία απρόσμενη για το κοινό καλλιτεχνική παρέμβαση, που επίσης θεωρήθηκε εξαιρετική.
«Αγαπητά μου παιδιά, το μέλλον του κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική του μνήμη. Κι αυτήν την μνήμη, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, οφείλουμε να την διατηρήσουμε άσβεστη. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το παρόν και να φτάσουμε με αξιώσεις στην επόμενη μέρα. Έχοντας ως υλικό μέσα μας ακόμη κι αυτά που μας πλήγωσαν.
»Να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις χαρακιές της ψυχής, όσο κι αν μας πονούν. Γιατί διδάσκουν και καθοδηγούν. Η ιστορική μνήμη είναι το “υλικό ψυχής” που συνδέει και κρατά άσβεστη την ελληνική ταυτότητα. Η Μικρασιατική Kαταστροφή δεν είναι μια επετειακή ευκαιρία για να σκαλίσουμε τον πόνο. Είναι η αφορμή για να αναλογιστούμε το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον και πώς θα διατηρήσουμε την ειρήνη», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε πως «Τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη τη υφήλιο ότι Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργαζόμαστε για να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη».
Αφηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάσης Βισκαδουράκης. Το σενάριο και τους θεατρικούς διαλόγους επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και Μουσικών Συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος Ηλίας Λιαμής, τη σκηνοθεσία των θεατρικών διαλόγων η Άννα Λιαμή, τη ροή παραστάσεως ο Γιάννης Χατζηγιάννης και η Άννα Λιαμή, την τεχνική επιμέλεια ο Γιάννης Παπουτσάκης. Υπεύθυνος ηχοληψίας ήταν ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος, ενώ τον γενικό συντονισμό ανέλαβε ο Βασίλειος Κατσουρός και η Χρυσούλα Τσιμούρη (Μέλη της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων).