Η θεολογία και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία βρέθηκαν στο επίκεντρο του Η’ Θεολογικού Συνεδρίου της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το περασμένο Σάββατο οι εισηγήσεις που φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν αρκετές και ενδιαφέρουσες.
Την έναρξη του συνεδρίου που είχε τίτλο «Εκκλησιαστική παράδοση και πολιτισμός της Μικράς Ασίας» έκανε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
«Είναι μια παράδοση που άρχισε προ Χριστού με την ίδρυση των ελληνικών αποικιών, συνεχίστηκε με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Ρωμαίους, οι οποίοι εξέφραζαν τον ελληνικό πολιτισμό, και ολοκληρώθηκε με τον εκχριστιανισμό του ελληνισμού και την συγκρότηση των κατά τόπους Εκκλησιών. Σε αυτήν την παράδοση εντάσσονται οι διδασκαλίες των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, ιδίως των Καππαδοκών, οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και η όλη εκκλησιαστική παράδοση που εμπότισε την ζωή των ανθρώπων και την κοινωνική τους αναστροφή» τόνισε στο χαιρετισμό του.
Ακολούθησε εισήγηση από τον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χρήστο Τερέζη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναζήτηση του Θεού στους Ίωνες φιλοσόφους, και στο πώς ήρθε στο προσκήνιο η μετάβαση από τη θρησκευτικότητα στο θεολογείν.
Για τις επτά εκκλησίες του βιβλίου της Αποκάλυψης (Έφεσος, Σμύρνη, Πέργαμος, Θυάτειρα, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια, Λαοδίκεια) μίλησε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Μπελέζος, ενώ ο συνάδελφός του Εμμανουήλ Καραγεωργούδης εστίασε στα προδρομικά στοιχεία των ησυχαστών στη διδασκαλία των Αποστολικών Πατέρων.
Ξεχωριστή ομιλία, για τους Καππαδόκες πατέρες κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη έκανε ο μητροπολίτης Ιερόθεος, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο δρ Αγιολογίας Σωτήριος Ι. Μπαλατσούκας, ο οποίος αναφέρθηκε στους σύγχρονους Μικρασιάτες αγίους.
Την εισήγηση της ομότιμης καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Brooks της Οξφόρδης Ρενέ Χίρσον διάβασε η καθηγήτρια Ευθυμία Μαυρομιχάλη. Το θέμα της ήταν: «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής», και αφορούσε την προσφυγική Νίκαια. Η κορυφαίο ανθρωπολόγος έχει κάνει την πρώτη εκτενή εθνογραφική μελέτη αστικού χώρου στην Ευρώπη που εξετάζει σε βάθος μια προσφυγική κοινότητα.