Αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, ο οποίος ενδεχομένως να δοκιμάσει τη συνοχή της, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαφάνηκε και από το… ναυάγιο στην άτυπη σύνοδο Κορυφής που φιλοξενήθηκε στην Πράγα με ευθύνη της τσεχικής προεδρίας.
Στη συνάντηση των ηγετών αναζωπυρώθηκαν οι διαφωνίες για τη συγκράτηση των τιμών στο φυσικό αέριο.
Μιας και η Σύνοδος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας ήταν άτυπη, οι 27 θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί της αρχής, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας που έδειχνε προς τη Γερμανία, καθώς περιλάμβανε την προειδοποίηση για την ανάγκη σεβασμού των κανόνων περί «κρατικής βοήθειας» και την αναγκαιότητα «ευρωπαϊκών λύσεων».
Αν και θεωρείται πως υπάρχει μια συμφωνία για άλλες κοινές στρατηγικές αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, το πλαφόν μοιάζει… αγεφύρωτο. Οι προτάσεις της Κομισιόν κρίθηκαν ανεπαρκείς και το θέμα παραπέμφθηκε στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, με την ελπίδα να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 20-21 Οκτωβρίου.
Ορισμένες χώρες θέλουν να αποζημιώσουν τους πολίτες για πληρωμές φυσικού αερίου πάνω από μια ορισμένη τιμή. Άλλες θέλουν απλώς να περιορίσουν την τιμή που θα μπορούσαν να πληρώσουν για αγορές φυσικού αερίου. Άλλες πάλι ζητούν ένα μίγμα πολιτικής.
«Πιο λεπτομερείς προτάσεις θα έρθουν από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Γερμανία προκρίνει τώρα κοινή λύση μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για μονομερή προσέγγιση του προβλήματος, καθώς υπάρχει δηλωμένη πρόθεση να διαθέσει 200 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τη στήριξη των γερμανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι προκαλεί ρωγμές στον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν –αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος– άφησε αιχμές για το Βερολίνο. «Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για την οικονομική στήριξη που πολλά κράτη-μέλη αποφάσισαν, κάποιες φορές με έντονο τρόπο, και προκάλεσαν εντάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» σημείωσε.
Από τη μεριά του ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι, εκτίμησε πως «τα πράγματα κινούνται», και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τρία στοιχεία: η μείωση των τιμών, η ύπαρξη ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον μηχανισμό και η έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας θα συζητηθεί και η πρόταση που κατέθεσαν Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία για ένα ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου. Σύμφωνα με αυτή το ολλανδικό χρηματιστήριο δεν θα έχει την τελευταία λέξη, αφού η τελική τιμή θα διαμορφώνεται ανάλογα και με τις διαπραγματεύσεις σε άλλα χρηματιστήρια.