Υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων συνεχίζονται σήμερα οι αγωνιώδεις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης κοντά στα δύο ναυάγια που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 18 νεκροί στη Λέσβο και 5 στα Κύθηρα.
Δυνάμεις του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και εθελοντές δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες, στη θάλασσα ή σε κάποιο απόμερο σημείο.
Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου οδηγήθηκαν οι 28 Σομαλοί που βρέθηκαν 3 χλμ μακριά από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας. Μέσα στη βάρκα βρίσκονταν πάνω από 40 άτομα, εκ των οποίων μόλις τα 10 είχαν σωσίβιο ενώ σε ακόμα 6 είχαν δοθεί σαμπρέλες.
Οι διασωθέντες (που πλέον χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, λόγω του ναυαγίου) είπαν στις ελληνικές Αρχές ότι έδωσαν στους Τούρκους διακινητές από 400 έως 600 ευρώ. Κάνουν δε λόγο για «προσχεδιασμένο έγκλημα», νύχτα, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χωρίς μέτρα προστασίας.
Στα Κύθηρα οι διασωθέντες φτάνουν τους 80, ενώ εκτιμάται ότι οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 10. Στο ιστιοφόρο που βούλιαξε εν μέσω θαλασσοταραχής είχαν στοιβαχθεί πάνω από 95 άτομα με καταγωγή από το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Το πλοίο προσέκρουσε στα βράχια κοντά στο Διακόφτι, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή. Άλλοι κρεμάστηκαν στα βράχια και έτσι πυροσβέστες, διασώστες, και εθελοντές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να τους τραβήξουν με σχοινιά.
«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος και ένας από τους πρώτους που έσπευσαν να βοηθήσουν.
Ενδεικτικό της κακοκαιρίας που επικρατεί αλλά και του δυσπρόσιτου της περιοχής είναι ότι οι σοροί των 5 προσφύγων που πνίγηκαν παραμένουν για δεύτερη ημέρα στη μανιασμένη θάλασσα.