Με στόχο να εμφυσήσουν οξυγόνο στην ποντιακή διάλεκτο αλλά και να βάλουν σπόρους για να ανθίσει περαιτέρω, ένωσαν τις δυνάμεις τους η εκτελεστική διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Λουντμίλα Μάλισεβα και η φιλόλογος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της διαλέκτου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
Καρπός της συνεργασίας τους είναι τα διαδικτυακά μαθήματα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στη Ρωσία που άρχισαν στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Η πρωτοβουλία ήταν δική μου, το κάνω γιατί ξέρω ότι στην επικράτεια της Ρωσίας ζουν 100 000 Έλληνες, οι οποίοι κατά 90% είναι ποντιακής καταγωγής. Κι επειδή η ποντιακή διάλεκτος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξαφάνιση θεωρώ και πιστεύω ότι πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου και την γλώσσα τους. Γεγονός που με ενδιαφέρει προσωπικά, καθώς είμαι φιλόλογος και θα ήθελα να τη διδαχτώ, επειδή η ποντιακή διάλεκτος είναι κοντά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για εγγραφή νέων μελών στα μαθήματα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο +7 985 2218686 ή στο e-mail [email protected].
Η πρωτοβουλία μας αυτή έχει τη θερμή υποστήριξη του κ. Ιβάν Σαββίδη, προέδρου της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, ο οποίος στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις, δεδομένης της ευαισθησίας του σε θέματα ιστορίας, γλώσσας και πολιτισμού», δήλωσε η συντονίστρια του πρότζεκτ Λουντμίλα Μάλισεβα.
Η φιλόλογος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου ανέβαλε τη διδασκαλία στο ρωσόφωνο κοινό έχοντας ήδη εμπειρία δύο κύκλων μαθημάτων με ομογενείς που ζουν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
«Η ανάθεση της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου από την εκτελεστική διευθύντρια Λουντμίλα Μάλισεβα, περιποιεί για μένα τιμή και με πληροί με υψηλό αίσθημα ευθύνης ως προς τη διαμόρφωση μιας άρτιας και αποτελεσματικής διδασκαλίας, απόλυτα προσαρμοσμένης στις γλωσσικές ανάγκες των μαθητών. Συγχρόνως, η διδασκαλία σε ρωσόφωνο ακροατήριο αναδεικνύει πολλές και διαφορετικές πτυχές, οι οποίες και καθορίζουν τις παραμέτρους διδασκαλίας της ποντιακής. Έχοντας ολοκληρώσει δύο κύκλους μαθημάτων με τη νεολαία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, διαπιστώνω ότι οι γλωσσικές ανάγκες της ομογένειας στη Ρωσία είναι διαφορετικές σε σχέση με αυτές των Ελλήνων μεταναστών στην Ευρώπη. Επομένως, η διδακτική μεθοδολογία οφείλει να διαφοροποιηθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ρωσόφωνου ακροατηρίου», είπε, τονίζοντας στο pontosnews.gr πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμμετέχει σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Όπως φαίνεται από τα πρώτα μαθήματα, η ανταπόκριση, ιδιαίτερα της ποντιακής νεολαίας, ήταν σημαντική. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, όχι μόνο σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως αυτή της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας.
Είναι χρέος της Πολιτείας να σκύψει πάνω από όλες τις υπό εξαφάνιση διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας και να τις διασώσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Καλή επιτυχία στο σημαντικό εγχείρημα και μακάρι στο μέλλον να είναι το κράτος αυτό που θα ηγείται πρωτοβουλιών κρίσιμων για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των ομογενών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
⇒ Ακολουθούν πληροφορίες και στη ρωσική γλώσσα.
⇒ Информация также доступна на русском языке.
♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦
Теперь и в России уроки понтийского диалекта
Решающая инициатива по преподаванию понтийского диалекта была запущена в России при координации Малышевой Людмилы, исполнительного директора Федеральной национально-культурной автономии греков России, а также филолога и сертифицированного преподавателя понтийского диалекта – г-жи Архондулы Константиниду.
Под эгидой вышеуказанной организации с 20.09.2022 начались онлайн-курсы по обучению понтийскому диалекту, вызвавшие отклик, особенно среди понтийской молодежи, что вызывает чувство оптимизма в отношении изучения понтийского диалекта среди греков России.