Την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε εταιρείες από την Τουρκία και τη Λιβύη για έρευνες και γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα επιβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νέκλα Μανγκούς.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Λιβύη για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες χώρες θα πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.
«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.
Οι σημερινές υπογραφές θεωρούνται συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταγγελθεί από την Ελλάδα και την ΕΕ ως άκυρο και παράνομο, καθώς παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Dışişleri Bakanı Mangoush’la seçimlere ilişkin yol haritasını ve ikili ilişkilerimizi ele aldık. Libya’ya desteğimizi sürdüreceğiz.
Discussed roadmap for elections & bilateral relations w/FM @NajlaElmangoush. Will continue to support Libya.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/NWryD511Xj
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Σχολιάζοντας νωρίτερα τις πληροφορίες για τη συμφωνία, ελληνικές κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά. Όπως ανέφεραν, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας του 2020 ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. «Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», πρόσθεσαν.
Και συμπλήρωσαν: «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».