Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο προτίθεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας, όταν επισκεφθεί τη χώρα στα τέλη του επόμενου μήνα.
«Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Μάθιου Κάμπελ –την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα–, που φιλοξενείται σήμερα στους Sunday Times.
«Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως, μετά από δεκαετίες αμυντικότητας, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει μια συμφωνία.
«Εξετάζουμε ενεργά τις επιλογές μας και θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και με το Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει «καλή προσωπική σχέση» με τον βασιλιά Κάρολο ο οποίος, όπως υπογραμμίζει λόγω της ιδιότητάς του, θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Παρ’ όλα αυτά ο βασιλιάς Κάρολος είναι θετικός στο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών αποκαλύπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η άποψη του αυτή, όπως διευκρινίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκύψει από τις κατ’ ίδιαν συζητήσεις που είχε με τον βασιλιά όταν ακόμη ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά, οι Sunday Times σημειώνουν πως: «Είναι κατανοητό ότι επιδιώκεται μια συμφωνία που θα τερματίσει το πικρό, 200 ετών αδιέξοδο για το ζήτημα της ιδιοκτησίας, θεωρώντας ότι τα γλυπτά, τα οποία η Ελλάδα πάντα ισχυριζόταν ότι είχαν κλαπεί, δεν ανήκουν σε μία μόνο χώρα ή μουσείο αλλά στον κόσμο. Απλώς θα τύχαινε να κατοικούν στην Αθήνα. Ένα “Σχέδιο Παρθενώνας“, εν τω μεταξύ, που υποστηρίζεται από Έλληνες και Βρετανούς ακτιβιστές, προωθεί την ιδέα μιας “πολιτιστικής σύμπραξης” που προβλέπει εκθέσεις στο Λονδίνο άλλων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών με αντάλλαγμα την επιστροφή των μαρμάρων».
Το μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα του Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στους Sunday Times αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά. Κατηγόρησε την Τουρκία για fake news και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα… θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Αναφερόμενος στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, είπε ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».