Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου συσκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπάρχουν τα εξής που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο:
[…] 3. Εξετάστηκαν εξονυχιστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.
Τονίστηκε δε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας έναντι των μάταιων προσπαθειών της ελληνικής διοίκησης η οποία έχει απομακρυνθεί από τη λογική. Μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να σαμποτάρει τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακόμη και να ανοίγει πυρ σε πολιτικά πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα.
Απευθύναμε έκκληση να συμπεριφερθούν με σωφροσύνη οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών που τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
4. Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων που ίσχυε για την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Απευθύναμε έκκληση να ακυρωθεί, καθώς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας και επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμα απευθύναμε πρόσκληση σε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου.
Τα δύο πρώτα άρθρα της ανακοίνωσης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας αφορούν θέματα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων του απελευθερωτικού κινήματος του Κουρδιστάν.
Το 5ο αφορά την Αρμενία, στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει ευθύνες για τις πολύνεκρες συμπλοκές με το Αζερμπαϊτζάν. Το 6ο αφορά την Ουκρανία· σε αυτό τονίζεται η σημασία που έχει για την Τουρκία ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει. Στο 7ο σημειώνεται ο «εποικοδομητικός» ρόλος που παίζει η Τουρκία με την παρουσία της στη Λιβύη.
Θα επικεντρωθούμε σε δύο σημεία της ανακοίνωσης:
- «Δεν εγκαταλείπει τις παράνομες κινήσεις της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες».
- «Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα παραλείψουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα».
Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που μας στέλνει η Τουρκία, καθώς προοιωνίζονται ακόμα και ενέργειες προς «συμμόρφωση» της Ελλάδας.
Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet πριν από λίγες μέρες είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου:
«Εξοπλίζουν [σ.σ. η Ελλάδα] τα νησιά που είναι αποστρατιωτικοποιημένα βάσει των Συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση το κυριαρχικό τους καθεστώς. Όταν όμως το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα».
Δηλαδή από τη μια ο Χουλουσί Ακάρ μιλάει για δικαίωμα νόμιμης άμυνας όσο συνεχίζεται το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, και από την άλλη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ανακοινώνει ότι η Τουρκία δεν θα παραλείψει να χρησιμοποιήσει «κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα».
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει κάτω όλα τα σενάρια, για το τι σημαίνουν οι προειδοποιήσεις και απειλές και σε ποιες πιθανές ενέργειες ενδέχεται να προβεί η Άγκυρα στο πλαίσιο της «νόμιμης άμυνας» που επικαλείται.
Μερικά από τα σενάρια είναι τα εξής:
- Νηοψίες την τουρκική ακτοφυλακή σε επιβατηγά πλοία που μεταβαίνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν στρατιώτες ή στρατιωτικό υλικό.
- Ναυτικός αποκλεισμός νησιού (ή νησιών) με στόχο να αποτραπεί η μετάβαση στρατιωτών ή/και η μεταφορά στρατιωτικού υλικού.
- Κατάληψη νησιού με μικρό αριθμό Ελλήνων κατοίκων από στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βομβαρδισμού της, όπως έχει εξαγγελθεί από Έλληνες αξιωματούχους. Παράλληλα εποικισμός με Τούρκους και αλλοδαπούς προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι τουρκικές θέσεις για την «κυριαρχία» της στο νησί. Υπάρχει πιθανότητα να επιλεγεί μικρονήσι με παρακείμενες βραχονησίδες τις οποίες θα επιχειρήσει να καταλάβει στη συνέχεια, για να ελέγχει μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο.
Αυτά είναι μόνο τρία σενάρια· ασφαλώς θα υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν τα Επιτελεία ώστε να προετοιμαστούν και τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια.
Λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων –αφού αυτή είναι η πλευρά που αναμένεται να ενεργήσει πρώτη–, η συλλογή πληροφοριών έχει τεράστια σημασία.
Σκεφθείτε η Αθήνα να έχει τις πληροφορίες για το τι σχεδιάζει να πράξει η Τουρκία, και να την περιμένουμε στη… γωνία.
Τα πράγματα σοβαρεύουν και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η τουρκική ηγεσία αν επιχειρήσει κάποια ενέργεια θα έχει ως στόχο τη δημιουργία τετελεσμένου χωρίς θερμή εμπλοκή με τμήματα των ελληνικών δυνάμεων.
Στη φάση αυτή, που το Κουρδικό είναι ακόμα ανοιχτό και η Ελλάδα έχει ισχυροποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, δεν θέλει τη θερμή εμπλοκή γιατί δεν την συμφέρει μιας και δεν έχει εξασφαλισμένη την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μια στρατιωτική αποτυχία θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια.
Τετελεσμένα θέλει, χωρίς θερμή εμπλοκή, για να ισχυροποιήσει τις θέσεις της σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Έσο έτοιμη, Ελλάδα.