Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου με το Δήμο Ναυπλιέων και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Αθλητισμού-Τουρισμού, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας θα φιλοξενηθεί η ιστορικός Ιωάννα Πετροπούλου.
Θέμα της ομιλίας της: «Ελληνικές Τέχνες: Η διαχείριση της προσφυγικής κληρονομιάς και η Έλλη Παπαδημητρίου».
Το σωματείο Ελληνικές Τέχνες» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1930 με σκοπό τη συντήρηση, καταγραφή, διάδοση και ανάδειξη του πολιτισμού των εκπατρισμένων του 1922 ενσωματώνοντάς τον στον κορμό της γηγενούς νεοελληνικής παράδοσης. Παράλληλα μερίμνησε για τη στήριξη του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού των προσφύγων που κάτεχαν σπουδαίες χειροποίητες τέχνες και τεχνικές.
Επιστράτευσε λοιπόν στο συγκεκριμένο όραμα το καλλιτεχνικό άνθος του τόπου «στην καλή του ώρα». Τα ονόματα και μόνον αρκούν για να πιστοποιήσουν το βάθος και εύρος των σχεδιασμών και των πεπραγμένων. Ενδεικτικά: Πικιώνης, Κόντογλου, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Διαμαντόπουλος, Καϊμη.
Πρωτεργάτρια στο εγχείρημα αυτό στάθηκε η Έλλη Παπαδημητρίου (1900-1993). Η Σμυρναία διανοούμενη στη μακρά διαδρομή του βίου της ανέπτυξε ποικίλες δεξιότητες που όλες –ή σχεδόν όλες– διέθεταν ως κοινό παρονομαστή το προσφυγικό ζήτημα στις διάφορες εκφάνσεις του.
Πρόσφατα εκδόθηκε η βιογραφία της με τίτλο Έλλη Παπαδημητρίου, μια γυναίκα του 20ού αιώνα. Ο κανόνας και η παράβαση (Ερμής, 2022).
H ιστορικός Ιωάννα Πετροπούλου, βιογράφος της Έλλης Παπαδημητρίου, θα αναφερθεί στα ζητήματα που σχετίζονται με την μουσειακή απομνημείωση και αξιοδότηση της ελληνικής παράδοσης αναλύοντας τις δραστηριότητες των «Ελληνικών Τεχνών».