Το όνομά του είναι Έισα Κεντ Τζένινγκς και θεωρείται ένας «άγνωστος» σωτήρας των Μικρασιατών. Τι ηρωικό έκανε αυτός ο ασθενικός Αμερικανός που είχε φτάσει με την οικογένειά του στη Σμύρνη έναν σχεδόν μήνα πριν από την Καταστροφή για να αναλάβει τη θέση του γραμματέα στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων;
Ενορχήστρωσε μια εντυπωσιακή επιχείρηση διάσωσης 250.000-300.000 ανθρώπων από τη Σμύρνη προς τα νησιά του Αιγαίου, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας μια δωροδοκία, ένα ψέμα και μια κενή απειλή, και αφού συναντήθηκε με τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ.
Η μνήμη του Έισα Κεντ Τζένινγκς τιμήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λάρνακα, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπου φιλοξενήθηκε εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.
Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και 1ου ΕΠΑΛ Άργους με τίτλο Ο Άγνωστος Σωτήρας. Για τον Αμερικανό πάστορα μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Πιστεύος και Γιώργος Ντέμος, εκ μέρους της κινηματογραφικής ομάδας.
«Το όνομά του δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Σήμερα παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα και στην Αμερική. Καμία οδός δεν φέρει το όνομά του (μόνο μία στην Χίο) και κανένας ανδριάντας δεν ανεγέρθηκε ποτέ», σημείωσε ο Νίκος Πιστευός, ενώ ο Γιώργος Ντέμος υπογράμμισε τη δυσκολία που είχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί να βρουν τεκμηριωμένο υλικό. Η ταινία το 2019 πήρε το Βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Πάμε Σινεμά».
Στο χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης τόνισε ότι ο δήμος της Κύπρου είναι ο τρίτος σε όλο τον ελληνισμό που τιμά επισήμως τον «Σίντλερ της Σμύρνης», καλύπτοντας και το κενό και δίνοντας το όνομα του Έισα Κεντ Τζένινγκς σε δρόμο της πόλης.
Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, σημείωσε: «Κληρονομιά της προσφυγιάς η μνήμη και ο νόστος. Αναζωπυρώνουμε τη στάχτη της μνήμης κι ενισχύουμε τον νόστο ως μοχλό δημιουργίας πολιτισμού χάριν της αγάπης και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών».
Για την εκδήλωση χαιρετισμό απέστειλε ο Ρότζερ Τζένινγκς, εγγονός του πάστορα. Το ποίημα που έγραψε απήγγειλε ο Γιάννης Αντωνίου, με τη Νότα Αβρααμίδου να τον συνοδεύει με το κοντραμπάσο της. Τη βραδιά έκλεισε η 9χρονη Δέσποινα Τούρβα ερμηνεύοντας τραγούδια της Μικράς Ασίας, μαζί με τη Νότα Αβρααμίδου, αλλά στο πιάνο.
Να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση συγκροτήθηκε ειδική 8μελής οργανωτική επιτροπή, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Παπαλεοντίου.