Ο αγωγός αερίου Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρουσίασε δύο ανεξήγητες διαρροές αερίου στη Βαλτική, ανακοίνωσαν σήμερα οι δανικές και οι σουηδικές αρχές, την επομένη της ανακοίνωσης για μια διαρροή στον παράλληλο αγωγό αερίου Nord Stream 2.
Αντικείμενα γεωπολιτικών μπρα-ντε-φερ, οι δύο αγωγοί, τους οποίους εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία που εξαρτάται από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Gazprom, δεν βρίσκονται σε λειτουργία εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο αμφότεροι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με αέριο.
«Οι αρχές έχουν τώρα ενημερωθεί πως υπήρξαν άλλες δύο διαρροές στον αγωγό αερίου Nord Stream 1, ο οποίος δεν είναι ούτε αυτός επιχειρησιακός, αλλά περιέχει αέριο», δήλωσε ο δανός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι σχετικά με τα αίτια των περιστατικών», όμως ο υψηλόβαθμος δανός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως αυξάνεται το επίπεδο της επιφυλακής στους τομείς του ηλεκτρικού και του αερίου στη σκανδιναβική χώρα.
Ένας εκπρόσωπος των ναυτιλιακών αρχών της Σουηδίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εντοπίστηκαν δύο διαρροές στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ.
Μία από τις διαρροές στον Nord Stream 1 σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η άλλη σ’ εκείνη της Σουηδίας, σύμφωνα με τις δύο χώρες.
Όπως έγινε και με τη διαρροή που είχε διαπιστωθεί χθες, Δευτέρα, στον Nord Stream 2, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας.
Απαγορεύθηκαν η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα) και οι υπερπτήσεις σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
«Τα περιστατικά στους δύο αγωγούς δεν έχουν καμιά επίπτωση στις προμήθειες της Δανίας», διευκρίνισε ο Γιόργκενσεν.
Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο διαχειριστής των αγωγών αερίου Nord Stream 1 και 2 είχε αναφέρει πτώση της πίεσης στον πρώτο αγωγό αερίου μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο δεύτερο.
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε σαμποτάζ η ζημιά στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών Nord Stream στη Βαλτική.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».
«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε.
Δανή πρωθυπουργός: Δύσκολο να πρόκειται για συμπτώσεις
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream οφείλονται σε σύμπτωση.
Μολονότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το σαμποτάζ, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα, δήλωσε η Φρεντέρικσεν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR στη διάρκεια επίσκεψής της στην Πολωνία.
Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε επίσης πως είναι πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες για τα αίτια των διαρροών στους δύο αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι έχουν σχεδιασθεί για να μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
«Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το ποιες είναι οι αιτίες… Τα κράτη μέλη εξετάζουν το θέμα αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή μαζί τους, όμως πραγματικά δεν είναι η στιγμή για εικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τις διαρροές και μέχρι στιγμής δεν βλέπει οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών προμηθειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Μολονότι δεν λειτουργεί κανένας από τους δύο αγωγούς, εξακολουθούν αμφότεροι να περιέχουν αέριο υπό πίεση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ