Το τηλεγράφημα με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1922 έγραφε: «Ένα γιαπωνέζικο πλοίο πήρε μερικούς πρόσφυγες, και άκουσα πως πέταξε το φορτίο του για τον σκοπό αυτό. Επιβάτες του πλοίου μιλούν για τη συγκινητικά ευγενική συμπεριφορά του ιαπωνικού πληρώματος». Αποστολέας ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη Τζoρτζ Χόρτον. Παραλήπτης το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Το πλοίο στο οποίο αναφερόταν ο Τζορτζ Χόρτον ήταν το «Τοκέι Μαρού» – στα ιαπωνικά tokei σημαίνει ρολόι και maru θάλασσα.
Πρόκειται για μια καταπληκτική ιστορία θάρρους και ανθρωπισμού κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης, καθώς με εντολή του καπετάνιου πετάχτηκαν στα νερά του λιμανιού πανάκριβα μετάξια, υφάσματα και πορσελάνες (δημοσίευμα εφημερίδας του Πειραιά εκείνης της περιόδου αναφέρει φορτίο αξίας 200.000 λιρών Αγγλίας, περίπου 48-50 εκατ. ευρώ σήμερα), ώστε να διασωθούν 825 Έλληνες και Αρμένιοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Σε αυτό το γεγονός ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην Καβάλα, υπό την αιγίδα του δήμου και παρουσία του πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουνόρι Νακαγιάμα.
Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε έπαρση της ιαπωνικής σημαίας μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο, ενώ στη συνέχεια ο Σύλλογος Μικρασιατών, η Θρακική Εστία και η Λέσχη Ποντίων παρουσίασαν χορούς και τραγούδια.
Το βράδυ της ίδιας μέρας η εντυπωσιακή αίθουσα του ιστορικού κτηρίου της Μεγάλης Λέσχης γέμισε ασφυκτικά από κόσμο για τη διάλεξη της καθηγήτριας Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι.
Η ιστορικός και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Toyo του Τόκιο, και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μιλώντας στα ελληνικά παρουσίασε την έρευνα που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια στα αρχεία των λιμενικών υπηρεσιών σχεδόν όλου του κόσμου, καθώς και των ασφαλιστικών εταιρειών και των εφημερίδων, προκειμένου να τεκμηριώσει την παρουσία του «Τοκέι Μαρού» στη φλεγόμενη Σμύρνη και να αφηγηθεί την ιστορία του γενναίου πληρώματος και του καπετάνιου, το πλήρες όνομα του οποίου παραμένει ακόμα άγνωστο.
Ο δε αρθρογράφος της εφημερίδας The National Herald New York και ιστορικός ερευνητής Σταύρος Σταυρίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου τα οποία σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.
Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του μικρού μήκους βραβευμένου animation του Ζαχαρία Σαμολαδά Tokei Maru.
Οι διήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας και μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας Γιάννη Πασχαλίδη, ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με τη φύτευση μιας ιαπωνικής κερασιάς και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης μπροστά από το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες).
Ακολούθησε επίσκεψη του πρέσβη της Ιαπωνίας και της συζύγου του στο μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.