Έχει ονομαστεί «Κάστρο της Κυβέλης» λόγω του αγάλματος της θεάς που βρέθηκε άθικτο τον Σεπτέμβριο 2016, ενώ δύο χρόνια μετά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπάνια αγαλματίδια του Διονύσου και του Πάνα. Το Κάστρο Κουρούλ (τουρκικά: Kurul Kalesi) στα Κοτύωρα και αυτή την ανασκαφική περίοδο, τη 13η κατά σειρά, έδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα.
Πλέον οι ανασκαφείς έχουν ανακαλύψει πάνω από 3.000 αντικείμενα, όπως σιδερένια εργαλεία, κεραμική, κύπελλα, αγγεία, όπλα, αγάλματα, στολίδια, μέχρι και το αμόνι ενός σιδηρουργού.
Πάντως μέχρι στιγμής το ηλικίας 2.100 ετών μαρμάρινο άγαλμα της Κυβέλης είναι το πιο σημαντικό εύρημα που έκανε διάσημο το κάστρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θεά είναι καθισμένη στο θρόνο της, ζυγίζει 200 κιλά και έχει ύψος πάνω από το 1 μέτρο. Μόλις ολοκληρωθεί η συντήρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης το άγαλμα θα επιστρέψει στα Κοτύωρα, όπου θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο της πόλης.
Η καστρόπολη κατοικήθηκε κατά τον 2ο και 1ο αι. π.Χ. Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου ήταν μία από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου· μάλιστα οι πολεμιστές της προέβαλαν ισχυρή αντίσταση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της περιοχής του Πόντου από τον Μιθριδάτη τον Ευπάτορα.
Μιλώντας στο DHA ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Σουλεϊμάν Γιουσέλ Σενγιούρτ, εξήγησε ότι το κάστρο εγκαταλείφθηκε για πάντα κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι τα αντικείμενα βρέθηκαν σε μέρη όπου χρησιμοποιήθηκαν τελευταία φορά.
«Επιπλέον εντοπίσαμε μια σκάλα διαδρόμου με 300 σκαλοπάτια, κεραμίδια από τερακότα και θραύσματα κεραμικής τοιχοποιίας που ανήκουν στην περίοδο πριν από τον Χριστό», πρόσθεσε.
Επόμενη πρόκληση για τους αρχαιολόγους είναι να βρουν στοιχεία για την πραγματική ονομασία του Κάστρου Κουρούλ, πριν από 2.300 χρόνια.