Ευρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στο CNN συνέντευξη κατά την οποία δήλωσε πως όσα λέει η Τουρκία για την Ελλάδα σε σχέση το μεταναστευτικό είναι ανυπόστατες κατηγορίες: «Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μια χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες, είναι απίστευτο.
»Να θυμίσω τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ.
» Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων.
»Θα πρέπει να μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ήμουν ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις».
Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν ξέρει τι σκέφτεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Είπε επίσης πως έχει εσωτερική ατζέντα εδώ και καιρό, και τόνισε πως αυτή η ρητορική είναι μη αποδεκτή. «Εμείς πορευόμαστε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε.
Για τις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, είπε ότι «έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας να τις συνεχίσουμε». Σημείωσε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, θα πάρει χρόνο για να δούμε τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε τους λαούς μας και τις επιχειρήσεις μας από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, και βλέπουμε τις επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
«Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να αποφασίσουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στη ρωσική και όχι στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει.
Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρατήσει σε λογικά επίπεδα: «Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε στον πόλεμο την Ουκρανία «για να σταθούμε απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα».
Επίσκεψη στο Σημείο Μηδέν και το Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν
Ο Έλληνας πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το μνημείο στο «Σημείο Μηδέν», εκεί όπου κατέπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι το 2001 μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τοποθέτησε στα ονόματα των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους ελληνικά σημαιάκια και κατέθεσε στεφάνι στο μοναδικό δέντρο που στάθηκε όρθιο.
«Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω σήμερα σε αυτόν τον ιερό τόπο να αφήσω ένα λουλούδι και να καταθέσω στη μνήμη των 2.977 αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους ήταν και 41 Ελληνοαμερικανοί, ένας από τους οποίους ήτανε και ο Γιάννης ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος στον 104ο όροφο όταν χτύπησε το πρώτο αεροπλάνο τον βόρειο πύργο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έχοντας στο πλευρό του την Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδερφό της Γιάννη, πρόσθεσε:
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη διαρκής, είναι μια μάχη την οποία έχουμε υποχρέωση ως δημοκρατίες να δώσουμε για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να λειτουργούμε μέσα σε ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες όπως αυτές τις οποίες με τόσο κόπο έχουμε χτίσει».
Στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος και τον ξενάγησε.