Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, το αστέρι του NBA και της Εθνικής Ελλάδος, η ζωή του οποίου πλέον είναι πασίγνωστη, παρουσιάζει σε ένα εξαιρετικό φιλμ μικρού μήκους μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας του, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που κατάγονται από διαφορετική χώρα, αλλά έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια άλλη χώρα.
Το Naija Odyssey, ένα ντοκιμαντέρ 12λεπτης διάρκειας, προβάλλει τη ζωή του με επίκεντρο τις ανθρώπινες αξίες, την ενότητα και την αρμονία του κοινωνικού συνόλου.
Οι αναφορές σε Ελλάδα και Νιγηρία είναι συνεχείς, ενώ ο Greek Freak διηγείται την ιστορία του σε τέσσερα κεφάλαια, το καθένα με τίτλο-αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Τα τέσσερα κεφάλαια
- Κεφάλαιο 1
Κανένας, αυτό είναι το όνομά μου. - Κεφάλαιο 2
Κι όμως εν γνώσει μου το θέλω και το επιθυμώ, απ’ το πρωί ως το βράδυ, σπίτι μου να γυρίσω, να δω κι εγώ τη μέρα της επιστροφής. - Κεφάλαιο 3
Η γη των προγόνων σου, η πόλη των ανοιχτών δρόμων στους οποίους έφτιαξαν το σπίτι τους. - Κεφάλαιο 4
Καλό ταξίδι θα έχεις, τώρα που γυρίζεις, όσο και να πόνεσες όλα αυτά τα χρόνια.
Η ταινία αρχίζει με τη μητέρα του, Βερόνικα, να ζητάει από μια μούσα να τραγουδήσει για την ιστορία ενός ανθρώπου από τους πολλούς, σε ένα κομμάτι από την Οδύσσεια, την ώρα που ένα παιδί τρέχει πάνω στο νερό.
Στο περιθώριο της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παραχώρησε συνέντευξη στο ESPN μιλώντας για ενδιαφέροντα ζητήματα πέραν του μπάσκετ. «Ο κόσμος με αποκαλεί μόνο Greek Freak και όχι Nigerian Freak. Ο κόσμος όμως πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαι μόνο Έλληνας ή Νιγηριανός. Στο ξεκίνημα οι γονείς μου ένιωθαν περίεργα. Δεν μπορείς να διαλέξεις το παρατσούκλι, αλλά μπορώ να πω στον κόσμο ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα, αλλά ξέρω πράγματα και για τη Νιγηρία. Δεν είμαι ένα πράγμα», είπε αρχικά.
Και πρόσθεσε: «Στα παιδιά μου μαθαίνω και την ελληνική και την νιγηριανή κουλτούρα μου. Αυτό έκαναν οι γονείς μου κι αυτό κάνω και εγώ. Είναι καλό ότι μπορώ να μοιραστώ την ιστορία μου και να καταλάβει ο κόσμος από πού είμαι».
Ο Γιάννης αναφέρθηκε και στα συναισθήματά του παίζοντας μαζί με τον Θανάση και τον Κώστα Αντετοκούνμπο με την Εθνική Ελλάδας: «Αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου. Έπαιξα με τα αδέλφια μου στην Εθνική και είδα πώς έχουν δουλέψει και μπορούσα να τους συμβουλεύσω, να παίξω μαζί τους και εναντίον τους, να μοιραστούμε τα αποδυτήρια. Ενθουσιάστηκα όταν έβαζαν κάποιο σουτ. Δεν το παίρνω δεδομένο, και αν μπορούσα να το ξαναζήσω τα επόμενα 10 χρόνια της καριέρας μου, κάτι που θα δούμε αν θα γίνει, θα ήθελα να το κάνω».
Μιλώντας για την καταγωγή του, τόνισε ότι στην Ελλάδα τον θεωρούσαν Νιγηριανό και στην Νιγηρία Έλληνα: «Στην Ελλάδα μού έλεγαν ότι δεν ήμουν αρκετά Έλληνας. Ξέρω ποιος είμαι. Όταν ήμουν μικρός, με πείραζε αυτό. Μου έλεγαν ότι δεν ήμουν αρκετά Έλληνας, ότι είμαι Νιγηριανός. Δεν έχω το ίδιο δέρμα. Μου έλεγαν να πάω πίσω στους Νιγηριανούς φίλους μου. Στην Νιγηρία μού έλεγαν ότι δεν είμαι αρκετά Νιγηριανός επειδή δεν μιλούσα τη γλώσσα. Ότι δεν καταλάβαινα ίγκμπο. Αυτό δεν στέκεται εμπόδιο στο από πού είμαι. Τώρα είμαι αρκετά ώριμος για να καταλάβω ότι είμαι και τα δύο, και να καταλαβαίνω ότι δεν έχει σημασία τι σκέφτεται ο κόσμος για εμένα. Σημασία έχουν οι αξίες που μου έδωσαν οι γονείς μου».
Επίσης ρωτήθηκε για την περιβόητη πράξη που είχε κάνει το 2019 κόντρα στους Λέικερς, όταν έκανε πως φοράει ένα στέμμα – κάτι που τότε θεωρήθηκε ως πρόκληση προς τον ΛεΜπρόν, τον αποκαλούμενο βασιλιά του ΝΒΑ.
Ο Γιάννης έδωσε μια διαφορετική εξήγηση: «Δεν ήταν κάποια επίθεση στον ΛεΜπρόν. Το όνομά μου, Αντετοκούνμπο, σημαίνει “το στέμμα επέστρεψε από το εξωτερικό”. Αυτό κουβαλάω σε όλη τη ζωή μου. Είμαι πρίγκιπας στο χωριό μου. Δεν κάνω πλάκα. Ο πατέρας μου στο χωριό του δεν ήταν βασιλιάς, αλλά ήταν υπεύθυνος για τα θέματα της θρησκείας. Πήραν τη γη από τους γονείς τους και την φρόντισαν. Μην νευριάσει όμως ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν και μου ρίξει 50 πόντους στο επόμενο παιχνίδι μας».