Σε μια νέα φάση, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το διάγγελμα Πούτιν να προκαλεί αντιδράσεις τόσο στη Δύση όσο και στο εσωτερικό της χώρας του.
Η ανακοίνωση για μερική επιστράτευση κινητοποίησε τα αντανακλαστικά μερίδας της ρωσικής κοινωνίας· ήδη διοργανώνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «χιλιάδες Ρώσοι –οι πατέρες, οι αδερφοί και σύζυγοι– θα ριχτούν στην κιμαδομηχανή του πολέμου», ενώ από τη μεριά του ο φυλακισμένος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «στέλνει περισσότερους Ρώσους στο θάνατο». Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του προειδοποίησε για την επερχόμενη «τεράστια τραγωδία και τεράστιο αριθμό νεκρών».
Σύμφωνα δε με το Reuters μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων χωρίς επιστροφή. Μάλιστα, φαίνεται να έχουν ήδη εξαντληθεί οι διαθέσιμες θέσεις για Κωνσταντινούπολη και Γερεβάν, καθώς οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία και την Αρμενία, ενώ οι φθηνότερη πτήση από Μόσχα προς Ντουμπάι έφτασε τα 5.000 δολάρια, ποσό πέντε φορές πάνω από τον μέσο μηνιαίο μισθό.
Να σημειωθεί ότι από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έχει ήδη διευκρινιστεί ότι η επιστράτευση δεν αφορά στρατεύσιμους ή σπουδαστές στρατιωτικών ακαδημιών. Θα περιοριστεί μόνο σε όσους έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες. Έτσι, στα όπλα καλούνται περίπου 300.000 έφεδροι.
Δημοψηφίσματα και πυρηνικά
Ένα ακόμα σημαντικό σημείο στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν η ανακοίνωση ότι θα γίνουν δημοψηφίσματα στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Η Γερμανία διά του εκπροσώπου του Όλαφ Σολτς διαμήνυσε ότι δεν θα αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των ουκρανικών εδαφών και κατά συνέπεια ούτε η προσάρτησή τους στη Ρωσία.
Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε χαρακτηρίσει τη μερική επιστράτευση «σοβαρό και κακό βήμα» στο πλαίσιο της πολιτικής κλιμάκωσης «αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι το Κρεμλίνο είναι σε πανικό και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση. Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.
Στο διάγγελμα υπήρξε και αναφορά στα πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό», προειδοποιώντας: «Όσοι μας απειλούν με πυρηνικά, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους». Όπως είπε, η Ρωσία έχει «αρκετά όπλα για να απαντήσει», προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».
«Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.
Σε παρόμοιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Μιλώντας στο δίκτυο ABC τόνισε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν σοβαρά την απειλή για τα πυρηνικά. «Πρόκειται για μια ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μιας πυρηνικής δύναμης, όμως δεν είναι ανακόλουθη με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται εδώ και 7 μήνες και το παίρνουμε αυτό στα σοβαρά», σημείωσε.
Το δε κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια.
Η Φινλανδία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική της Ρωσία, ενώ η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι αύξησε την ετοιμότητα των μονάδων άμεσης αντίδρασης του στρατού.