Τον Πόντιο εθνομάρτυρα, δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη που εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, στην Αμάσεια τίμησε, την Τρίτη το βράδυ, ο δήμος Θεσσαλονίκης τελώντας πολιτικό μνημόσυνο στο δημαρχείο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες πριν τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Νίκου Καπετανίδη που έχει ορίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, υπογράμμισε την ανάγκη για διεθνή αναγνώριση και ηθική καταδίκη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως η ιστορία γράφεται από ανθρώπους όπως ο Νίκος Καπετανίδης που αψηφούν τους κινδύνους, φτάνοντας μέχρι τη θυσία. Πρόσθεσε, δε, ότι άνθρωποι σαν αυτόν υπερβαίνουν τη συγκυρία και δεν εξετάζουν συνθήκες, παρά μόνο αρχές και πεποιθήσεις.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με τους στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».
Διαχρονικό σύμβολό για τον ποντιακό ελληνισμό και για τον αγώνα του Τύπου για ελευθερία και ανεξαρτησία χαρακτήρισε τον Νίκο Καπετανίδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) Νίκος Καρράς. Επισήμανε ότι παρά τον σύντομο βίο του, καθώς πέθανε στα 32 του χρόνια, κατόρθωσε να γράψει ιστορία και πρόσθεσε ότι η Ένωση θα τιμάει τη μνήμη του και θα συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις.
Στο θάρρος και τη μαχητικότητα του Νίκου Καπετανίδη να καταγγείλει μέσα από την εφημερίδα του τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν, παρόλο που γνώριζε ότι κινδύνευε η ζωή του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Ασλανίδης.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος Φόρης Πεταλίδης, υπογράμμισε ότι ο Νίκος Καπετανίδης ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του ποντιακού ελληνισμού, ένας ριζοσπαστικός αγωνιστής, κοινωνικά δίκαιος και εθνικά υπερήφανος που ήταν Έλληνας στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης Γιώργος Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος, μαζί με τον Δήμο Παύλου Μελά θα επιχορηγούν κάθε χρόνο αριστούχο τελειόφοιτο του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, προκειμένου να αξιοποιήσει το αρχείο της εφημερίδας Εποχή σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
«Με το πολιτικό μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν τα πρώτα Καπετανίδεια. Ένας θεσμός για όλη την χώρα καθώς οι εκδηλώσεις τιμής στον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη απλώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δυτική Μακεδονία.
»Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης επιθυμεί να ευχαριστήσει με θέρμη τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για την πολύπλευρη στήριξη όλων των εκδηλώσεων. Τους ομιλητές του μνημοσύνου Νίκο Καρρά πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, Νίκο Ασλανίδη πρόεδρο συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας, Φόρη Πεταλίδη διευθυντή του Ευξείνου Πόντου, Τάσο Φωκιανίδη αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΥ και Δημήτρη Δεμουρτζίδη δήμαρχο Παύλου Μελά, για την παρουσία τους στο μνημόσυνο και τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο μνημείο του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», στο Facebook.