Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώνουν τις δυνάμεις τους, από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου, με στόχο να φέρουν στο φως άγνωστα και λιγότερο γνωστά στοιχεία από την επόμενη μέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τόπος συνάντησης η προσφυγομάνα Καλαμαριά και συγκεκριμένα τα Δημοτικά Θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Οδού Χηλής», όπου θα πραγματοποιηθεί το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή».
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία της Ι. Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Οι διοργανωτές, δηλαδή, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, ο δήμος Καλαμαριάς και το υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας & Θράκης, έδωσαν σήμερα πληροφορίες για το διεθνές συνέδριο όπου συνολικά συμμετέχουν 120 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τσεχία, την Τουρκία, την Κύπρο και απ΄ όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντας θα παρουσιάσουν 85 επιστημονικές εργασίες και θα πάρουν μέρος σε στρογγυλές τράπεζες συζητήσεων.
Προσφυγικές μετακινήσεις και εκτοπισμοί στον 20ο αιώνα
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνεδρίου ο Ανανίας Τσιραμπίδης, πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού τόνισε ότι οι δέκα επίσημοι ομιλητές του Συνεδρίου, πέντε από την Ελλάδα και πέντε από το εξωτερικό θα πάρουν μέρος σε συζήτηση για τις Προσφυγικές Μετακινήσεις στον 20ο αιώνα –μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 18:15– και θα αναφερθούν σε θέματα της περιόδου, τα οποία δεν έχουν ακουστεί ξανά.
Θα αναφερθούν στις σύγχρονες προσφυγικές ροές, που αγγίζουν και τη δική μας χώρα, στα αισθήματα, τη συμπεριφορά, τις κινήσεις των προσφύγων. Ειδικοί ερευνητές θα αναπτύξουν τα θέματα αυτά και «ίσως όσοι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις σύγχρονες προσφυγικές ροές να πειστούν και να τις δουν με άλλο μάτι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΑΠΕ.
Στη συζήτηση θα εξεταστούν οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και την Ασία ολόκληρο τον 20ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα οι τεράστιες προσφυγικές ροές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, οι μετακινήσεις των γερμανόφωνων προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις γειτονικές της Γερμανίας χώρες, διευκρίνισε η ιστορικός του Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ελένη Ιωαννίδου.
«Μεταξύ των επίσημων ομιλητών, ο Μπρους Κλαρκ δημοσιογράφος και συγγραφέας θα μιλήσει για τα διάφορα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, έτσι ώστε να έχουμε και μία πιο σφαιρική εικόνα, διότι τελικά η ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτέλεσε το μοτίβο και το πρότυπο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ανταλλαγή πληθυσμών σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη συνέχεια της ιστορίας» τόνισε η κ. Ιωαννίδου.
Ένστολοι και αιχμάλωτοι πολέμου, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες, το ζήτημα της προσφυγικής εγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα και ανασκόπηση από την πλευρά των κοινωνικών επιστημών των μελετών για το προσφυγικό ζήτημα είναι επίσης θέματα που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.
Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο στα αγγλικά και στα ελληνικά, με την ιστορία της Καλαμαριάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και στοιχεία για 32 αξιοθέατα, τοπόσημα και μνημεία της, το οποίο θα διανεμηθεί στους συνέδρους, είπε ο Ανανίας Τσιραμπίδης σημειώνοντας ότι θα επιχειρηθεί, αν υπάρξει ελεύθερος χρόνος, τουριστική περιήγηση των συμμετεχόντων στο συνέδριο σε δέκα από αυτά.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο σε μία χρονολογία ορόσημο του νεότερου ελληνισμού που καθόρισε και την εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, την περίοδο μετά το ’22 και ό,τι ακολούθησε μετά τα τραγικά γεγονότα, εξήγησε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επ. καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ. «Δεν μένουμε μόνο στο τι τραγικό συνέβη και υπέστη ο ελληνισμός, αλλά στο πώς η δύναμη που χάθηκε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μεταφυτεύτηκε στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στα χρόνια του Μεσοπολέμου μετεξέλιξε και την ελλαδική κοινωνία», υπογράμμισε τονίζοντας ότι το συνέδριο είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων με σημαντικά θέματα και συμμετοχή παλαιών και νεότερων επιστημόνων.
«Η Μικρασιατική Καταστροφή για εμάς πέρα από μία τεράστια τραγωδία για τον Ελληνισμό είναι και μία αφετηρία», τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή «Καλαμαριά 1922-2022». «Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται ότι η Ελλάδα έχει μάθει να αναγεννιέται από τις στάχτες της. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η ιστορία της Καλαμαριάς που από περιοχή, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα, έγινε τόπος υποδοχής προσφύγων, ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν κατατρεγμένοι αφήνοντας τις εστίες τους. Ήρθαν εδώ στην Καλαμαριά και δημιούργησαν μία πόλη, σύγχρονη, φιλική», πρόσθεσε.
Έκθεση «Αναμνήσεις Μικρασίας»
Το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», συνδιοργανωτής του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου παρουσιάζει μία ειδικά επιμελημένη έκθεση με τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας», χωρισμένη σε τρεις νοητές θεματικές: τη ζωή πριν την Καταστροφή, την Καταστροφή και την επόμενη μέρα, είπε ο πρόεδρος του Μουσείου Παύλος Καλεμκερής.
«Με πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού με ειδικές εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους η έκθεση αναδεικνύει την κοσμοπολίτικη ζωή και την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας, στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, περνά στον πόνο και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού και καταλήγει στη μετεγκατάστασή του στη μητέρα πατρίδα» ανέφερε τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ταξίδι στο παρελθόν που αναμοχλεύει έντονα και αντιφατικά συναισθήματα από τις στιγμές δόξας, στην Καταστροφή και καταφέρνει να εμφυσήσει στον επισκέπτη την ελπίδα, την πίστη, τη δύναμη και τη δίψα των προγόνων μας για ένα καλύτερο αύριο».
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο τέχνης «Remezzo» που βρίσκεται στην περιοχή που αποτέλεσε ένα από τα σημεία υποδοχής των προσφύγων με ιδιαίτερη συμβολική και ιστορική σημασία και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
- Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή».