Τη μνήμη του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτών μαρτυρησάντων αγίων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών τίμησαν την Κυριακή στα Βούναινα, στο Δήμο Κιλελέρ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού, τέθηκαν για προσκύνημα και αγιασμό αποτμήματα του ιερού λειψάνου του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, μαζί με τμήμα του υποκαμίσου του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου και ξυλόγλυπτου σταυρού, εργόχειρο του αγίου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Αφού προέβη σε εκτενή ανάλυση των γεγονότων πριν, κατά, και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εστίασε στα λάθη που διαπράχθηκαν και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του ελληνισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στην εμβληματική μορφή του μικρασιατικού ελληνισμού, τον μαρτυρικό μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο».
Όπως είπε, «υπήρξε ιεράρχης που υπηρέτησε με αυταπάρνηση την Εκκλησία και το γένος. Ήταν φλογερός πατριώτης, που ως μητροπολιτης Δράμας, Ζιχνών και Νευροκοπίου αγωνίστηκε σθεναρά απέναντι στη Βουλγαρική Εξαρχία που με βία και τρομοκρατία επιχειρούσε τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Όσα είπε κατά την χειροτονία του σε αρχιερέα αποδείχθηκαν προφητικά και μαρτυρούν την αγιότητά του. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ έθεσε επί της κεφαλής του τη δεσποτική μήτρα, ευχαριστώντας τον, είπε πως αν είναι να πάψει η λάμψη της, τότε να μετατραπεί σε ακάνθινο στεφάνι μάρτυρα! Λίγα χρόνια αργότερα θα αρνηθεί να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, όπως τον παρότρυνε η πλέον αμφιλεγόμενη μορφή της μικρασιατικής εκστρατείας, ο ύπατος αρμοστής Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης. Ο δεσπότης θα μείνει έως τέλους στην γκιαούρ Ιζμίρ και θα παραδοθεί από τις κεμαλικές Αρχές στον τουρκικό όχλο, από τον οποίο θα βρει μαρτυρικό θάνατο κατακρεουργούμενος, στα σοκάκια της πόλης που θα παραδοθεί στη φωτιά».
Στα Βούναινα, μαζί με τον εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης τιμήθηκε και η μνήμη των σφαγιασθέντων Ελλήνων της Μικρασίας. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, γγ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και 50 συγχωριανοί των παππούδων τους από το Υδατοπέδιο (Σουλούτζοβα) της Καππαδοκίας, που βρήκαν τραγικό τέλος στο χαλασμό της Σμύρνης και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην Ελλάδα.