Περισσότερους από οκτώ μήνες από τη μέρα που κατέρρευσε τμήμα της σκάλας στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς, η γνωστή και ως Γέφυρα των Προσφύγων, δεν έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή της. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, αφού βρίσκεται σε ένα σημείο-σύμβολο για όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες.
Μπορεί η συγκεκριμένη τσιμεντένια σκάλα να κατασκευάστηκε κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και να αντικατέστησε μια παλαιότερη ξύλινη σκάλα, που βρισκόταν στην ακτή αυτήν, όμως στη συγκεκριμένη παραλία έφταναν οι καραβιές των προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις ιστορικές πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής και εκεί έδεναν τις βαρκούλες τους ψαράδες πρόσφυγες πρώτης γενιάς, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να πιάσουν κάποιο ψάρι και να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Η Γέφυρα των Προσφύγων στο Καραμπουρνάκι κατέρρευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2022, αφού δεν άντεξε στη φθορά που της προκαλούσαν για δεκαετίες τα στοιχεία της φύσης. Από τότε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η έκταση, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να επέμβουν ή να πιέσουν για την αποκατάστασή της, αδιαφόρησαν παραδειγματικά, με αποτέλεσμα η συμβολική σκάλα να στέκει γκρεμισμένη και εγκαταλελειμμένη.
«Μεγάλη αδράνεια από όλους για το σύμβολό μας»
Για μεγάλη αδράνεια και αδιαφορία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα μετά από σχεδόν εννέα μήνες να παραμένει κατεστραμμένο ένα σύμβολο, όπως το χαρακτηρίζει, για όλους τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, κάνει λόγο στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, Αναστάσιος Αντωνιάδης.
«Εδώ και εννέα μήνες υπάρχει μεγάλη αδράνεια και αδιαφορία από όλους, με αποτέλεσμα η γέφυρα να παρουσιάζει άθλια εικόνα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μπερδεμένο οικόπεδο, στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι φορείς, όμως κανείς δεν έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο. Ο Δήμος Καλαμαριάς μπορεί να μην έχει κάποια αρμοδιότητα στο οικόπεδο, όμως θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Για όλους εμάς τους προσφυγικής καταγωγής Έλληνες, η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί ένα σύμβολο», τονίζει στο pontosnews.gr ο Αναστάσιος Αντωνιάδης.
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας στρέφει τα βέλη του και προς τους προσφυγικούς συλλόγους, οι οποίοι, όπως λέει, διοργανώνουν χορούς και εκδηλώσεις για να προβάλουν τον τόπο τους, ωστόσο δεν έχουν κάνει τίποτα για την ανάδειξη του χώρου όπου βρίσκεται η γέφυρα.
«Στο χώρο αυτόν κατέβηκαν από τα καράβια οι παππούδες μας, αλλά δεν έχει κάνει κανένας σύλλογος τίποτα, ούτε έστω μία διαμαρτυρία. Πρέπει να μπει ένα μνημείο, ή έστω μία πλάκα, για να πηγαίνουμε και να ανάβουμε ένα κεράκι», σημειώνει.
Κοινό μέτωπο συλλόγων και εκδήλωση στη γέφυρα
Όπως αναφέρει ακόμα στο pontosnews.gr ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, στις σκέψεις του βρίσκεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια προσπάθεια σύμπραξης και άλλων ποντιακών συλλόγων της περιοχής, προκειμένου από κοινού να ζητήσουν να προβληθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος-σύμβολο για τους πρόσφυγες στο Καραμπουρνάκι.
«Πρέπει να τιμήσουμε την Πόντια μάνα, που έφτασε στο Καραμπουρνάκι με τα παιδιά της στην αγκαλιά. Αυτό θα γίνει μόνο με την τοποθέτηση εκεί ενός μνημείου. Θα απευθύνω πρόσκληση στους άλλους ποντιακούς συλλόγους, ώστε να ξεκινήσουμε συζητήσεις για το σκοπό αυτόν. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πάμε την Τετάρτη 14 του μήνα με τα παιδιά του χορευτικού μας στο χώρο της γέφυρας. Θα ανάψουμε ένα κεράκι στο σύμβολο αυτό και τα παιδιά θα χορέψουν μια σέρρα τιμής ένεκεν. Με τον τρόπο αυτό θα ακουστεί και το αίτημά μας για να ανακατασκευαστεί η γέφυρα», τονίζει.
«Σύμβολο της έλευσης των προγόνων μας»
Ως ένα σημαντικό σύμβολο της έλευσης των προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τη γέφυρα στο Καραμπουρνάκι αλλά και την ευρύτερη περιοχή ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.
«Είναι πολύ σημαντική για μας η μνήμη, και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του, αφού το σημείο συμβολίζει την έλευση των προσφύγων, των παππούδων μας, στην Ελλάδα. Συμφωνώ απολύτως με το να κάνουμε ενέργειες για να προχωρήσει η αναστήλωση και η ανάδειξη του μνημείου. Θέλουμε να μπει μια στήλη η οποία να μας υπενθυμίζει το ιστορικό γεγονός. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αναγνωριστεί η ιστορική μνήμη του σημείου από τη στιγμή που δεν έχουμε επαρκή στοιχεία, ωστόσο με μια καλύτερη ιστορική έρευνα θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση», λέει ο δήμαρχος στο pontosnews.gr.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης