Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση χιλιάδων προσφύγων σε όλο τον ελλαδικό χώρο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στον αύλειο χώρο του Σχολικού Μουσείου, στην Αμνάτο Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση έχει κεντρικό θέμα «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά και μετά την έλευση των προσφύγων», με ομιλητές οι οποίοι μέσα από την επιστήμη τους, τη ιστορία, την έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων, έχουν καταγράψει και αποτυπώσει το σύνολο της πορείας των προσφύγων Μικρασιατών, σε σχέση με την εκπαίδευσή τους, την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, τις σχέσεις τους με τις σχολικές κοινότητες, αλλά και την ίδρυση σχολείων για τα προσφυγόπουλα τα οποία επέδειξαν θέρμη για τη μάθηση και την εκπαιδευτική τους εξέλιξη.
Μεταξύ άλλων θα γίνουν γνωστά στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα, για τα «προσφυγικά» σχολεία της Σοχώρας και του Πλατανέ Ρεθύμνου, την προσφυγική μαθητική πραγματικότητα στο Άδελε, στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνης και στον Μαρουλά την περίοδο 1922-1941, με βάση τα διασωθέντα σχολικά αρχεία του δημοτικού σχολείου Άδελε και Μαρουλά Ρεθύμνης καθώς και μαθητικές αναμνήσεις ενός πρόσφυγα του ’22.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι απόγονοι της Αμφιθέας Ουγιάρογλου (1901-2002), της εμβληματικής Μικρασιάτισσας δασκάλας η οποία συνέβαλε στην καταγραφή της ιστορίας της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Επιπλέον, θα ακουστούν από δύο νέα παιδιά από το Ρέθυμνο τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής Νικόλαος Δερεδάκης, «το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης, που ιδρύθηκε το έτος 1999 και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αμνάτου, διαθέτει εκθεσιακό χώρο, αίθουσα προσομοίωσης διδασκαλίας, βιβλιοθήκη-αρχειοθήκη, αυλή, σχολικό κήπο και ζωοκήπιο. Είναι σημαντικό ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους προς την κοινωνία, όχι μόνο την τοπική αλλά ολόκληρης της Κρήτης, προσφέρει επτά διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, όπως ξεναγήσεις, εκδηλώσεις με εκπαιδευτικά θέματα και εκδόσεις. Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά 09:00-13:00 και για ομάδες, όπως σχολικά τμήματα. Κατόπιν συνεννοήσεως λειτουργεί και άλλες ημέρες και ώρες».