Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χθες, Τρίτη, το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Σερβία αποτελεί δεύτερο σταθμό της μίνι περιοδείας του Τούρκου προέδρου σε χώρες των Βαλκανίων, καθώς χθες επισκέφθηκε την Βοσνία – Ερζεγοβίνη ενώ αύριο, Πέμπτη, θα μεταβεί στην Κροατία.
Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις τρεις αυτές χώρες δεν γίνεται τυχαία, αφού ένα από τα βασικά θέματα της περιοδείας Ερντογάν είναι η κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργικότητα του κράτους οι συνεχείς διενέξεις μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βόσνιων μουσουλμάνων. Η χρονική στιγμή της περιοδείας επίσης δεν είναι τυχαία, μιας και στην Βοσνία πραγματοποιούνται, στις 2 Οκτωβρίου, εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.
Ο Ερντογάν, διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, επισήμανε από το Σαράγιεβο ότι για την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα η κατάσταση στην Βοσνία. Ενθάρρυνε τους ηγέτες των τριών εθνικών κοινοτήτων να προσπαθήσουν από κοινού να βρουν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται ώστε να περιοριστούν – όπως είπε- οι πιθανότητες παρεμβάσεων από την Δύση. Επέκρινε έντονα τον ρόλο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη Κρίστιαν Σμιθ εκτιμώντας ότι οι παρεμβάσεις του στην εκλογική διαδικασία δεν διασφαλίζουν την δημοκρατικότητα και την διαφάνεια των επερχόμενων εκλογών. Κατά την επίσκεψη του στο Σαράγεβο ο Ερντογάν ανήγγειλε και την υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέπει στους πολίτες της Βοσνίας να ταξιδεύουν στην Τουρκία μόνο με τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Ανάλογη συμφωνία ανήγγειλε ο Ερντογάν και για την Σερβία.
Κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν στο Βελιγράδι, εκτός από το Βοσνιακό θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα του Κοσόβου, αλλά και η οικονομική συνεργασία. Στο οικονομικό πεδίο η Άγκυρα ενδιαφέρεται άμεσα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο, ένα έργο που υλοποιείται με κεφάλαια από την Τουρκία. Επίσης, οι τουρκικές επενδύσεις στην Σερβία έφτασαν τα 235 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία και αφορούν κυρίως την κλωστοϋφαντουργία και την βιομηχανία τροφίμων. Άλμα σημειώθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές, που έφτασαν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ