Μετά από δύο χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνει κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας επιστρέφει δυναμικά.
Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα θα δώσουν το παρών στο 16ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης Κοζάνης και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, καθώς συμμετέχουν σε αυτό περισσότεροι από 2.500 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το παρακολουθούν χιλιάδες θεατές.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό χρόνια μετά, χορευτές και χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί και οργανοπαίκτες, μέλη των Δ.Σ. των Ποντιακών Σωματείων Μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, φίλοι της διοργάνωσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν για να παρακολουθήσουν το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στέλνοντας μηνύματα αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της Μνήμης, και σεβασμού της ιστορικής κληρονομιάς των προγόνων μας».
Ποντιακή διατροφή
Το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 από τις 11π.μ. και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση και θα παρουσιαστεί στο κοινό η Ποντιακή Διατροφή, καθώς και η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως αυτή κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση η Β΄ αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. κα. Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία ενώ παράλληλα θα απαντήσει σε ερωτήματα και απορίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων έως σήμερα.
Παρόν στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα τεκμηριώσει επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.
Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Γη του Πόντου, με πίστη στο παρελθόν και αισιόδοξα μηνύματα μεταλαμπάδευσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.