Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ φιλοξενούσε στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η κυριαρχία μας από μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Όπως τόνισε, οι μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενότητα απαιτούν τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, ενημέρωσε την πρόεδρο της Σλοβακίας για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα προκειμένου να καταστεί κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς και για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική.
«Ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά»
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την πρόεδρο της Σλοβακίας για την παρουσία σημαντικής σλοβακικής δύναμης στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου UNFICYP και για τη θέση αρχής που τηρεί στο Κυπριακό και θέτει στο επίκεντρο τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Σλοβακίας-Ελλάδας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συζήτησαν θέματα διεθνούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.