Στο Ιλεσλή, ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό της Κοζάνης όπου μετά την Ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο, γεννήθηκε, το 1934, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης. Η Οινόη Κοζάνης, όπως μετονομάστηκε το 1927, έμελλε να είναι η γενέτειρα του «αηδονιού του Πόντου» και να συνδεθεί για πάντα με τον αείμνηστο Πόντιο καλλιτέχνη.
Στον τόπο αυτό, χθες, περίσσεψε η συγκίνηση κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χρύσανθου Θεοδωρίδη και του μνημείου Γενοκτονίας για όλα τα θύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η προτομή και το μνημείο σχεδιάστηκαν από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκονται μπροστά από το παλιό Δημοτικό Σχολείο όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόης Κοζάνης «Χρύσανθος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που χρηματοδότησε το έργο, τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Κοζάνης και ήταν υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια της τελετής, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ήταν όταν η αδελφή του «αηδονιού του Πόντου» Ευλαμπία Νικολαΐδου πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε δύο δίστιχα στη μνήμη του Χρύσανθου αλλά και στη μνήμη όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε συναυλία με δημοφιλείς Πόντιους καλλιτέχνες την οποία προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Τραγούδησαν οι Στάθης Αλεξανδρίδης, Γιώργος Δημαρίδης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Πέλα Νικολαΐδη, Κώστας Πουτακίδης, Γιώργος Σιαμλίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Παναγιώτης Χωλόπουλος. Λύρα έπαιξαν οι Δημήτρης Ιωακειμίδης, Μιχάλης Καλιοντζίδης, Νίκος Κοκκινίδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Γιάννης Σανίδης. Συμμετείχαν οι μουσικοί Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κώστας Σιώπης, Κώστας Ζώης, Λάκης Παναγιωτίδης, Πόλης Σταματίδης, Κλεάνθης Σιαμλίδης.