Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός έκανε σήμερα την εμφάνισή του στη Χίο. Πρόκειται για το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, το οποίο θεσπίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ.
Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προβάλουν τον μοναδικό πολιτισμό και χαρακτήρα της Χίου, όπως διαμορφώθηκε μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη ιστορική περίοδο, τον Μεσαίωνα.
Θρύλοι και ιππότες «ζωντάνεψαν» στο νησί του Ομήρου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα ζωντάνεψαν ιστορίες σε ένα από τα πολλά καστροχώρια του νησιού, τους Ολύμπους. Το συγκεκριμένο παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο, με τον χαρακτηριστικό πύργο να υψώνεται στο κέντρο του. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Χίος διαθέτει τα περισσότερα συστήματα αμυντικού χαρακτήρα στη Μεσόγειο. Διαθέτει βίγλες, οχυρά, καστροχώρια, τα οποία αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς. «Αυτό το χαρακτηριστικό προσπαθεί να προβάλει το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, που ξεκίνησε σήμερα», τονίζεται.
Βίντεο: Chiosin.gr.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο Αντώνης Λουδάρος, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η θάλασσα, ο έρωτας, η γυναίκα κι ο θάνατος ήταν η έμπνευσή μας, δοσμένη μέσα από την λαϊκή δημοτική ποίηση του νησιού, καθώς κι από την ποίηση των: Πορφύρα, Λειβαδίτη, Πολέμη, Βιγιόν, Χριστιανόπουλο, Δημουλά, Ρίλκε, Βάρναλη».
Την εικαστική επιμέλεια υπογράφει ένας από τους σπουδαιότερους σκηνογράφους, ενδυματολόγους και ζωγράφους της χώρας μας, ο Γιάννης Μετζικώφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοστούμια που έχει φιλοτεχνήσει και τα οποία θα παρουσιαστούν φορεμένα από εθελοντές Χιώτισσες και Χιώτες, έχουν εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη και στην όπερα του Covent Garden στο Λονδίνο.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ.