Η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.
«Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε χθες, Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.
«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.
«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν,», είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ΄ ό,τι η Ρωσία.
«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.