Με μία συγκινητική εκδήλωση, γεμάτη συμβολισμούς, στην πλατεία Λευκού Πύργου, ο δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε χθες το βράδυ τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και υποσχέθηκε ότι δεν ξεχνά όλους εκείνους που χάθηκαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία.
Εθελοντές της ΧΑΝΘ και πρόσκοποι άναψαν 100 φαναράκια, ένα για κάθε χρόνο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην πλατεία όπου χρόνια τώρα στέκεται ο Λευκός Πύργος.
Την ίδια ώρα χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της Θεσσαλονίκης.
Άρωμα Μικράς Ασίας στην εκδήλωση «Για τις ψυχές που χάθηκαν…» που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού, έφεραν οι χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου Ν. Ρυσίου που παρουσίασαν μικρασιατικούς χορούς.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που χόρεψαν τον χορό «Οι Φωτιές της Σμύρνης-Ερυθραίας», ο οποίος αναπαριστά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σμύρνη.
«Κρατάμε τη φλόγα αναμμένη, φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ομιλία του. «Είμαστε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει. Τίποτε δεν έχει ξεχαστεί. Είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τον ελληνισμό που ξεριζώθηκε. Για τις ψυχές που χάθηκαν. Ελληνισμός και Μικρά Ασία είναι έννοιες ταυτισμένες στον ιστορικό χρόνο και αυτό κάνει την πληγή της καταστροφής ακόμη πιο μεγάλη. Η γνώση, ο πολιτισμός, οι επιστήμες, η παράδοση, τα ήθη και έθιμα, οι γεύσεις, η γαστρονομία, τα τραγούδια είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που έχουμε και αυτό κάνει τις πατρίδες μας αλησμόνητες», πρόσθεσε.
Αν μια πόλη όφειλε και οφείλει να τιμήσει τα γεγονότα εκείνα, αν μια πόλη έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή και τη φλόγα αναμμένη, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη μας, είπε.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει αυτήν την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων. Αυτό είναι το δικό μας ελάχιστο χρέος, η δική μας συνεισφορά. Φωτίζουμε τη συνέχεια του Ελληνισμού, αυτή τη μοναδική ικανότητα που έχουμε και καταφέρνουμε ακόμη και από τις πιο βαριές καταστροφές να σηκωνόμαστε, να προχωράμε, να δημιουργούμε, να είμαστε πάντα περήφανοι», είπε.
«Εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Δεν ξεχνάμε και είμαστε εδώ ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που διεύρυναν τον ελληνισμό πριν από 3.000 χρόνια στη γη της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης», σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.