Το αίτημά του να τελούνται εκδηλώσεις μνήμης –ή έστω ένα τρισάγιο– στο μνημείο το οποίο τοποθετήθηκε για να τιμήσει τους 26 πατριώτες, μεταξύ των οποίων και έντεκα άοπλοι ποντιακής καταγωγής κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού Μέγας Αλέξανδρος, στην Καλλιθέα Αττικής, που 78 χρόνια πριν, στις 31 Αυγούστου 1944, εκτέλεσαν οι Ναζί κατακτητές, μεταφέρει μέσω του pontosnews.gr ο Ολυμπιονίκης ελευθέρας πάλης Ηρακλής Δεσκουλίδης.
Όπως λέει στο pontosnews.gr, το αίτημά του έχει στόχο να μάθουν περισσότεροι Έλληνες –και κυρίως οι ποντιακής καταγωγής– για το τραγικό αυτό γεγονός. Ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, αφού παρά την ύπαρξη του μνημείου, δεν το γνωρίζουν καν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.
«Αυτό το γεγονός αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Να μάθουν όλοι οι Πόντιοι ότι πατριώτες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής κάτοικοι του οικισμού εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Ακόμα και στους κατοίκους της περιοχής το γεγονός δεν είναι ευρέως γνωστό. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η τέλεση εκδήλωσης μνήμης εδώ, ή έστω η τέλεση ενός τρισάγιου από κάποια επίσημη Αρχή», λέει στο pontosnews.gr ο Ηρακλής Δεσκουλίδης.
Κατά τον συνομιλητή μας, στις 31 Αυγούστου 2017, στην επέτειο μνήμης 73 χρόνων, ο Δήμος Καλλιθέας τίμησε την μνήμη των ηρώων τοποθετώντας πλάκες στο μνημείο.
Σε αυτές αναγράφονται τι αντιπροσωπεύει το μνημείο, καθώς και τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
«Ωστόσο, από τις 31 Αυγούστου 2017 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία εκδήλωση μνήμης από κανέναν φορέα για να τιμηθεί η μνήμη των Ελλήνων πατριωτών. Τουλάχιστον, με την τοποθέτηση των πλακών μετά από πολλά χρόνια δόθηκε επιτέλους ταυτότητα σε αυτό το μνημείο. Μαζί με την ταυτότητα το μνημείο απέκτησε πλέον και το σεβασμό που του αξίζει από τους κατοίκους της περιοχής, τους περαστικούς, τους μικρούς θαμώνες της παιδικής χαράς και τους συνοδούς τους», τονίζει ο Ηρακλής Δεσκουλίδης.
Μνημείο βεβηλωμένο με γκράφιτι
Ο προσφυγικός συνοικισμός Μέγας Αλέξανδρος υπήρχε στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται τα δύο γήπεδα μπάσκετ και η παιδική χαρά. Στο χωρο που περικλείεται από τις οδούς Κρέμου-Κολοκοτρώνη-Αχιλλέως και Αργυροκάστρου, και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται η παιδική χαρά, πριν τοποθετηθούν οι πλάκες υπήρχε μόνο το μνημείο. Το είχε τοποθετήσει πριν από πολλά χρόνια η Δημοτική Αρχή.
Ωστόσο, το μνημείο αυτό είχε βεβηλωθεί με γκράφιτι και διάφορα συνθήματα, αφού πουθενά δεν αναγραφόταν τι αντιπροσώπευε και δυστυχώς σε τίποτα δεν θύμιζε ανάλογο μνημείο.
«Σε εκείνο το τραγικό γεγονός ο πατέρας μου έχασε τον πατέρα του, όταν ήταν εφτά ετών παιδάκι, ενώ ο θείος μου ήταν τότε μόλις δύο χρόνων. Κάθε μέρα ο πατέρας μου περνούσε από το σημείο και θυμόταν το γεγονός που του σημάδεψε ολόκληρη τη ζωή του. Η γιαγιά μου, που είχε έρθει από τη Ρωσία και γνώριζε ρώσικα, έκανε τον διερμηνέα σε κάποιους Ρώσους που πολεμούσαν μαζί με τους Έλληνες αντάρτες. Θα μπορούσαν να την είχαν σκοτώσει και εκείνη», τονίζει ο Ολυμπιονίκης.
Στον ποντιακό οικισμό βρήκαν καταφύγιο οι αντάρτες
Σύμφωνα με όσα λέει στο pontosnews.gr ο Ηρακλής Δεσκουλίδης, στις 30 Αυγούστου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 15 ένοπλους αντιστασιακούς, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στον προσφυγικό συνοικισμό Ποντίων «Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρώην Ψυχιατρείου», που βρισκόταν στην Καλλιθέα, από την οδό Αχιλλέως και κάτω προς τις Τζιτζιφιές, στα σύνορα με το Μοσχάτο.
Στον προσφυγικό αυτό συνοικισμό Ποντίων ζούσαν 100 οικογένειες.
Όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν τους ενόπλους, υπήρχε η φήμη ότι θα επανέρχονταν για να κάψουν το συνοικισμό, όπως συνέβη με τον συνοικισμό των Παλαιών Σφαγείων Καλλιθέας. δυο μέρες νωρίτερα. Έτσι οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να απομακρυνθούν.
Δυστυχώς, όμως, δεν πρόλαβαν, διότι σε πολύ λίγη ώρα οι Γερμανοί επανήλθαν και συνέλαβαν και άλλους 11 αμάχους, προκειμένου να συμπληρώσουν τον ικανό αριθμό που απαιτούσαν για το φόρο του αίματος.
Όπως σημειώνει ο Ολυμπιονίκης, το συνοικισμό δεν τον έκαψαν, τον σημάδεψαν όμως για τα καλά.
Οι συλληφθέντες, ένοπλοι και άμαχοι, κρατήθηκαν στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας και την επομένη μέρα οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι, όπου και εκτελέστηκαν.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης