Στον Προσφυγικό Συνοικισμό Μεσσήνης, ο οποίος επελέγη συμβολικά ώστε να αναδειχθεί ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης που την συνδέει με την ιστορία όλης της Ελλάδας και να αποδοθεί φόρος τιμής στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, φιλοξενήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης», από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Διοργανωτής ήταν ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παράδοση στον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο του λαβάρου από την πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας «Ιωνία» Φωτεινή Κοτσογλανίδη και τον πρόεδρο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νικόλαο Βαγιακάκο. Το λάβαρο με τον επετειακό λογότυπο θα παραμείνει στον ιστό που στήθηκε στον Συνοικισμό, για να θυμίζει την άφιξη των Μικρασιατών σε αυτή τη γειτονιά.
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται από το δήμο αυτή η εκδήλωση με σκοπό να τιμήσει όχι μόνον αυτούς που χάθηκαν αλλά και αυτούς που κατάφεραν να φτάσουν εδώ, να ριζώσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο» τόνισε ο Γιώργος Αθανασόπουλος κατά το σύντομο χαιρετισμό του.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει διαθέσιμο σπουδαίο αρχειακό υλικό, το οποίο είναι υπό επεξεργασία ώστε την επόμενη χρονιά ο Δήμος Μεσσήνης να το παραδώσει στο κοινό, και δεσμεύτηκε ότι θα καθιερωθεί η εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε ομιλία από τον Μάριο Αθανασόπουλο, μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος ανέλυσε το πώς η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε το οδυνηρό τέλος της μεγάλης ιδέας του ελληνισμού. Μάλιστα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι Μεσσήνιοι ήταν μεταξύ των γηγενών Ελλήνων που δέχθηκαν και αγκάλιασαν τους πρόσφυγες.
«Είναι επέτειος αναστοχασμού των λαθών που έγιναν, ώστε να μην επαναληφθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριος Αθανασόπουλος.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης, τους Φίλους της Μεσσήνης καθώς και τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύσεις από τη μικρασιατική κουζίνα.
Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης παρουσίασε την παράσταση Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω, ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στις πατρίδες της μνήμης.
Το φετινό πρόγραμμα έκλεισε μία ημέρα μετά, την Τετάρτη, με τη συναυλία μικρασιατικής μουσικής από το Δημιουργικό Μουσικό Νησί ΑΜΚΕ.