Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά το διάγγελμα, ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να εξαιρούνται από τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Εντούτοις, δεν έδωσε απάντηση στο γιατί ο τότε ευρωβουλευτής κρίθηκε επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
«Στη Βουλή εμφανίστηκε ένας πρωθυπουργός βουτηγμένος στην αλαζονεία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και πρωταγωνιστής, ήταν ο μεγάλος απών από τη συζήτηση στη Βουλή. Αντί για ομιλία, επέλεξε να στείλει ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον πρωθυπουργό.
Όπως ανέφερε όμως, η ΕΥΠ άρχισε να τον παρακολουθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και συγχρόνως επιχειρήθηκε η παγίδευσή του με ένα κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσε να τον βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο».
«Αυτό ο κ. Μητσοτάκης το θεωρεί σύνηθες, ενώ γνωρίζει ότι είμαι ο μόνος ευρωβουλευτής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον οποίο έχει συμβεί κάτι τέτοιο» υποστήριξε.
Τόνισε δε ότι οι εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την παρακολούθησή του προέκυψαν μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το ΠΑΣΟΚ και… εξαφανίστηκαν μετά την εκλογή του. «Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», δήλωσε.
Πρόσθεσε δε ότι ενώ ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξηγήσει δημοσίως τους λόγους της παρακολούθησης, εντούτοις μέσω διαρροών από το Μαξίμου εμπλέκονται τρίτες χώρες, «οι οποίες τους διαψεύδουν εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς».
«Επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική ειτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα, επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα», κατέληξε.