Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μετά το διάγγελμα, ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να εξαιρούνται από τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Εντούτοις, δεν έδωσε απάντηση στο γιατί ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν ευρωβουλευτής κρίθηκε επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
«Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοιχτός να ακούσω προτάσεις πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική Αρχή», είπε.
Σχετικά με τις απομακρύνσεις του γενικού γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα ισχυρίστηκε ότι έγιναν διότι το… φίλτρο στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρξε. Επανέλαβε ωστόσο ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη και ότι το γιατί επελέγη το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο θα απαντηθεί μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση.
Από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση έλαβε γνώση των γεγονότων κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Ενώ άλλαξε την ελαστικότερη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο στις επισυνδέσεις.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 26, 2022
Παρόλο που η ΕΥΠ ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος παρακολουθείται και γιατί. Μάλιστα, προσπάθησε να βάλει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να πει αν γίνονταν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ την περίοδο της διακυβέρνησής του. Νωρίτερα ο ίδιος είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη, ισχυριζόμενος ότι είχαν καταγγείλει υποκλοπές, όλοι ωστόσο τον διέψευσαν.
«Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Αναρωτιόμουν μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήξερα τίποτα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ή άλλου πολιτικού ή δημοσιογράφου» επανέλαβε.
Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι η ΕΥΠ που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 26, 2022
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι… πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί, σημειώνοντας ότι πλέον τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχει δεδομένη και ότι σύντομα αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας από καθεστωτικές πρακτικές.
Ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο εθνικής ασφάλειας ήταν υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, αλλά και ποιοι ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι στο στόχαστρο της ΕΥΠ. «Ποιος ο λόγος για τον οποίο ακούγατε τον Ανδρουλάκη;», επανέλαβε, σχολιάζοντας ότι «το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να τοποθετηθείτε δημόσια και ότι θα το πείτε στον ίδιο, είναι παιδικό».
Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι κατάσκοπος ξένων Δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα; Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω το λόγο. Πάρτε το μικρόφωνο και απαντήστε. Δεν το κάνετε…#Βουλη
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 26, 2022
Σημείωσε ακόμα ότι είναι προβληματική η παραδοχή ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, προσθέτοντας ότι αφότου η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα ο πρωθυπουργός ματαίως προσπαθεί να ανακαλύψει αντιπερισπασμούς και φτηνές δικαιολογίες.