Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, σύμφωνα με τη σχετική απαλλοτρίωση του 1930, γύρω από το ναό της Αγίας Σοφίας –όνομα συμβολικό και όχι τυχαίο– αναπτύχθηκε ο συνοικισμός των προσφύγων στην Αταλάντη. Μικρασιάτες και Θρακιώτες εγκαταστάθηκαν εκεί και ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το βράδυ της περασμένης Κυριακής έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου τιμής και αναγνώρισης της συνολικής προσφοράς των προσφύγων.
Το παρών στον συνοικισμό της Αταλάντης έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Ένας μεγάλος ιστορικός είχε πει: “Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης”, και φαίνεται ότι έχει δίκιο» ανέφερε κατά τη σύντομη ομιλία του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της μνήμης, της αγάπης, των μορφών που μας συνδέουν με αυτούς τους τρόπους – η σύνδεση, εξήγησε, μπορεί να γίνει και με άψυχα πράγματα. «Όταν τα βλέπει κανείς νιώθει ότι είναι ζωντανά. Και όταν τα βλέπει σε μια περίοδο συγχύσεως, σε μια περίοδο περίεργων συγκρούσεων, ακόμη και πολιτικών διενέξεων, βλέπουμε ότι αυτό είναι το παρήγορο σημείο, ότι διατηρείται η φλόγα στις ρίζες» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην έννοια της συναλληλίας. «Δουλεύουμε όλοι μαζί, ο καθένας με την δύναμή του, με τα χαρίσματά του, με τις δυνατότητες που έχει, αλλά ο ένας προσθέτει κάτι στον άλλο για να γίνει κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, αν αυτό δεν το συναποφασίσουμε, που σημαίνει ότι ο καθένας κρατάει τις ιδέες του, κάνει τον αγώνα του, αλλά στο τέλος οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η κατασκευή του μνημείου είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Λοκρών, η οποία υλοποιήθηκε χάρη σε ιδιώτες δωρητές. «Θέλω να ευχαριστήσω τους απογόνους των προσφύγων στο όνομα των προγόνων τους που με την εγκατάσταση τους στην Αταλάντη βοήθησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη αυτού του τόπου» τόνισε ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζεκεντές.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, τον εθνικό ύμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης, μικρασιατικά τραγούδια από την Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία και χορούς από το χορευτικό του Δήμου Λοκρών.