Αντιμέτωπη με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα βρίσκεται η Ευρώπη, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έσπασε ρεκόρ και έφτασε τα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (+7%) για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, σε υψηλό όλων των εποχών.
Οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται πλέον σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με το Bloomberg έχουν ήδη δαπανήσει περίπου 280 δισ. ευρώ για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Η Τσεχία που αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσανατολίζεται, όπως μεταδίδει το Reuters, να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να συζητηθεί το ράλι τιμών. Η τσεχική προεδρία πάντως τάσσεται υπέρ ενός πλαφόν στην ευρωπαϊκή τιμή ενέργειας, στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.
Άλλωστε η Ευρώπη ανησυχεί ότι η Μόσχα θα μειώσει και άλλο τις ροές φυσικού αερίου, παρόλο που η Gazprom ισχυρίζεται ότι παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής, αποδίδοντας τις πρόσφατες μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα στον αγωγό Nord Stream 1.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το φυσικό αέριο είναι πλέον 10 φορές πιο ακριβό σε σχέση με την περίοδο πριν από την ενεργειακή κρίση, κάτι που προκαλεί αποσταθεροποίηση στις οικονομίες και υπονόμευση του ευρώ.
«Η αγορά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό. Έχει σταματήσει να αντιδρά σε καλά νέα, με αποτέλεσμα μόνο κακά νέα να συσσωρεύονται ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζοζεφ Σικέλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.
Η Ελλάδα, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Φιάλα, ζητά να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση. «Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη συμπιέσει τα τιμολόγια του αερίου, ενώ η Γαλλία έχει περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πάντως ότι αυτό δε μπορεί να διατηρηθεί για πάντα.
Η δε γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους περιορίζοντας το φωτισμό και τη θέρμανση και υπέγραψε παράλληλα συμφωνία εισαγωγής υδρογόνου από τον Καναδά με ορίζοντα το 2025.