Στη διαδικτυακή σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο μήνυμά του προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι στηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της αλλαγής συνόρων, παρομοιάζοντας την εισβολή της Ρωσίας με αυτή της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Είχαμε παλαιότερα μια παρόμοια εμπειρία με την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, το 1974. Η πληγή αυτή είναι ακόμη ανοιχτή, ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια. Γνωρίζουμε τον πόνο και το κόστος που επιφέρει αυτό σε μία χώρα», δήλωσε.
Επισήμανε ακόμα ότι ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. «Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους», πρόσθεσε.
Όπως είπε, είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα να μην δεχθεί την αλλαγή συνόρων που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα θα είναι εκεί όταν τερματιστεί αυτός ο πόλεμος για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να βοηθήσει το Κίεβο στην ευρωπαϊκή πορεία του», δεσμεύθηκε.
Αναφορικά δε με την Κριμαία υποστήριξε ότι όλοι έχουν δει τις συνέπειες της κατοχής και της προσάρτησης, και απαρίθμησε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε βάρος των Ουκρανών και των Τατάρων, την καταστροφή υποδομών ζωτικής σημασίας, αλλά και τη μεγάλη επιδείνωση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική. «Η Κριμαία, ιστορικά εστία πολλών λαών και πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, απορροφάται πλέον από τον ρωσικό επεκτατισμό», κατέληξε.