Τη «δυναμική παρέμβαση» της UNESCO προκειμένου να σωθούν η Αγια-Σοφιά και η Μονή Χώρας, τα δύο κορυφαία βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης που έχουν μετατραπεί σε τεμένη, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανοιχτή επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού Όντρεϊ Αζουλέ.
Μάλιστα, τονίζεται ότι σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να εκδοθούν ψηφίσματα και κείμενα υπογραφών.
Την ανησυχία τους οι Έλληνες αρχαιολόγοι τη βασίζουν στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ιδίως από την Αγια-Σοφιά που υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες απ’ όσους μπορεί να… αντέξει.
Οι βανδαλισμοί στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι γεγονός, όπως και το ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη φύλαξη. «Η δε αρχαιολογική επιστήμη έχει μείνει εκτός», προστίθεται.
Επίσης, ως τόπος μουσουλμανικών προσευχών έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει το άλλοτε καθολικό της Μονής της Χώρας (Kariye Camii). Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι οι πρώτες προσευχές θα γίνουν στις 30 Οκτωβρίου 2020, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι γίνονται εργασίες για το τέμενος.
«Στο διάστημα των τελευταίων ετών (2006 και εξής) που η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέλαβε τη διαχείριση μνημείων που παλαιότερα είχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Τουρκίας, πολλά μνημεία έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», επισημαίνεται στην επιστολή προς την UNESCO.