Απαντήσεις σχετικά με το πώς επηρέασε η κλιματική αλλαγή τους ελβετικούς παγετώνες στις Άλπεις είναι πλέον σε θέση να δώσουν οι επιστήμονες, για πρώτη φορά. Ενώ το φαινόμενο παρατηρείται στενά από τις αρχές του 2000, όμως μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη του κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με μελέτη που βασίζεται στην ανασύσταση της τοπογραφίας όλων των ελβετικών παγετώνων, από το 1931 έως το 2016 έχασαν το 50% του όγκου τους!
Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (EPFZ) και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών για το δάσος, το χιόνι και το τοπίο (WSL), και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Cryosphere
Οι επιστήμονες κατέφυγαν σε αρχειακές εικόνες (21.700 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ανάμεσα στο 1916 και το 1947) που κάλυπταν το 86% της επιφάνειας των ελβετικών παγετώνων και στη στερεοφωτογραμμετρία, μια τεχνική που επιτρέπει να προσδιοριστεί η φύση, η μορφή και η θέση ενός αντικειμένου χάρη σε εικόνες.
«Αν γνωρίζουμε την μορφολογία της επιφάνειας ενός παγετώνα σε δύο διαφορετικές στιγμές μπορούμε να υπολογίσουμε τη διαφορά όγκου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Έρικ Σιτ Μάνερφελτ.
Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο παγετώνας Φίσερ, από τον οποίο δεν είχαν απομείνει παρά μερικές μικροσκοπικές λευκές κηλίδες το 2021, έμοιαζε με μια τεράστια θάλασσα πάγου το 1928.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παγετώνες δεν υποχωρούσαν συνεχώς στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Υπήρξαν ακόμη και περίοδοι κατά την οποία η μάζα τους αυξανόταν – αυτό συνέβη στις δεκαετίες του 1920 και του 1980.
Όμως, παρά αυτή τη βραχυπρόθεσμη αύξηση, «η σύγκρισή μας ανάμεσα στο 1931 και το 2016 δείχνει καθαρά ότι υπήρξε μια σημαντική υποχώρηση», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, καθηγητής Παγετωνολογίας Ντάνιελ Φαρινότι.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ έμειναν μισοί ανάμεσα στο 1931 και το 2016, χρειάστηκαν μόλις έξι χρόνια –από το 2016 έως το 2022– για να χάσουν το 12%, σύμφωνα με το ελβετικό δίκτυο καταχωρήσεων GLAMOS.
Για τον Ντάνιλε Φαρινότι οι αποδείξεις είναι αδιάψευστες: «Η υποχώρηση των παγετώνων επιταχύνεται».