Ένα ακόμα έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, φάρος μνήμης για τη γενοκτονία που υπέστη ο ελληνικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κοσμεί δημόσιο χώρο στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά η σύνθεση απεικονίζει την Πόντια μάνα, η οποία κρατά στην αγκαλιά ένα αγόρι, όσο ένα κορίτσι κρατιέται από τη φούστα της. Από πάνω ο μονοκέφαλος αετός.
Το μνημείο βρίσκεται στον Πελαργό, ένα ορεινό χωριό της Φλώρινας. Τοποθετήθηκε έξω από το ναό της Ανάληψης και τα αποκαλυπτήρια έγιναν το περασμένο Σάββατο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πελαργού, η οποία υλοποιήθηκε χάρη σε επτά δωρητές. Πρόκειται για τους: Ηλία Μαυρίδη, Παναγιώτη Δεμουρτζίδη, Συμεών Αναστασιάδη, δρ Μακάριο Πασχαλίδη, δρ Γιάννη Χατζησαββίδη, Χρήστο Αναστασιάδη και Αποστόλη Αναστασόγλου.
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος ευχαριστεί τους εκπροσώπους της Βουλής, της περιφέρειας και του δήμου που έδωσαν το παρών, όπως και τους εκπροσώπους σωματείων της ευρύτερης περιοχής.
«Ημέρα χαράς, τιμής, συγκίνησης, δέους απέναντι στους προγόνους μας, στη Μάνα. Όλοι μαζί τιμούμε τη μητέρα, είτε Πόντια, Θρακιώτισσα, Βλάχα, Μικρασιάτισσα, κτλ. Η μάνα σε όποια φυλή, ράτσα κι αν ανήκει, είναι μάνα!», προστίθεται.
Μάλιστα, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πελαργού ευχαριστεί όλους όσοι πρωτοστατούν για να μην χαθεί η παράδοση, όποια και αν είναι αυτή.