Στα καντούνια της Κέρκυρας, πολύ μακριά από το… χρόνο δράσης τους που παραδοσιακά είναι το Δωδεκαήμερο, βρέθηκαν το Σάββατο οι Μωμόγεροι που έκαναν το ταξίδι από τον Τετράλοφο Κοζάνης προκειμένου να ξεσηκώσουν τον κόσμο με το ποντιακό εθιμικό δρώμενο.
Η πρώτη παρουσία των φουσταλενοφόρων και του θιάσου στο νησί έγινε πράξη από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης.
Οι Μωμόγεροι –ή Μωμο(γ)έρια ή Κοτσαμάνια– θεωρούνται θέατρο δρόμου, ένα λαϊκό δρώμενο με αυτοσχεδιασμούς, χορό, μουσική και συγκεκριμένους χαρακτήρες, το οποίο ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες από τον Πόντο.
Στην παραλλαγή της Λιβεράς, με την οποία έχει εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι συνδεδεμένο με 8 χωριά του νομού Κοζάνης, τον Τετράλοφο, τον Άγιο Δημήτριο, το Καρυοχώρι, τη Σκήτη, τα Αλωνάκια, το Ρυάκιο, το Πρωτοχώρι και τα Κομνηνά.
Ο θίασος, η χορευτική, η θεατρική και η μουσική ομάδα συμμετέχει (και προκαλεί) ένα ατελείωτο γλέντι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έτσι έγινε και στην Κέρκυρα, καταμεσής του Αυγούστου, με το μπουλούκι να μένει για πάντα στις αναμνήσεις ντόπιων και τουριστών, για το κέφι που σκόρπισε αλλά και για το γλέντι που πρόσφερε όταν κατέληξε στο παλιό λιμάνι.
Μαζί με τους φουστανελοφόρους και τους μουσικούς ήταν και γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου.