Πήλινο αγαλματίδιο γυναικείας μορφής που χρονολογείται πριν από 7.800 χρόνια ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του Τύμβου Ουλουτσάκ στην περιοχή της Σμύρνης.
Ο καθηγητής Οζλέμ Τσεβίκ από το Τμήμα Πρωτοϊστορίας και Προασιατικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Trakya, ο οποίος είναι επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στο Anadolu ότι ο τύμβος είναι η τοποθεσία του πρώτου οικισμού της Σμύρνης. «Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς στη δυτική Ανατολία και έχουμε ανακαλύψει ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 8.850 χρόνια στο ανάχωμα», είπε.
Σημειώνοντας ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι ο τύμβος κατοικούνταν συνεχώς για 45 γενιές με χωριά χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, ο καθηγητής πρόσθεσε: «Κατά τις ανασκαφές ενός σπιτιού, βρήκαμε ένα ολόκληρο γυναικείο ειδώλιο από πηλό. Είχαν βρεθεί και στο παρελθόν παρόμοια αγαλματίδια αλλά συνήθως ήταν σπασμένα. Το τελευταίο ειδώλιο είναι σημαντικό για εμάς καθώς είναι το τρίτο ειδώλιο που βρέθηκε άθικτο εδώ».
Ο επικεφαλής των ανασκαφών πρόσθεσε ότι αυτά τα είδη αγαλματιδίων εικαζόταν ότι απεικόνιζαν θεότητες, ωστόσο βρέθηκαν επίσης στη χωματερή του αρχαίου τύμβου, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν ήταν ιερά κομμάτια.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα ειδώλια μπορεί να σχετίζονται με σημαντικά γεγονότα όπως γεννήσεις, θάνατοι ή τη συγκομιδή και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της σοδιάς και της γονιμότητας ή για μαγεία.
Ο τύμβος που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης, διαθέτει πολιτιστικά αντικείμενα από την πρώιμη νεολιθική περίοδο έως την ύστερη ρωμαϊκή-πρώιμη βυζαντινή εποχή. Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ντέιβιντ Φρενς τη δεκαετία του 1960, αλλά παρέμεινε ανεξερεύνητη μέχρι που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στα μέσα της δεκαετίας του 1990.