Από τις 20 Αυγούστου 1921 […] το Δικαστήριο Ανεξαρτησίας της Αμασείας άρχισε τις «εργασίες» του, την βιομηχανία των απαγχονισμών.
Πρώτος που πέρασε από τον Εμίν βεή1 ήταν ο καθηγητής των φυσικομαθηματικών του γυμνασίου Αμισού Γεώργιος Παπαμάρκου. Ο δυστυχής αυτός εγκαινιαστής των απαισίων Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας, κατεδικάσθη πριν από το Στρατοδικείο σε 15 χρόνια φυλακή, αλλά ο Εμίν βεής δεν θεώρησε την ποινή του επαρκή και τον ξαναπέρασε από δίκη για να καταδικασθή με μια σύντομη διαδικασία σε θάνατο με αγχόνη και να κρεμασθή την άλλη ημέρα.
Ποιο ήταν το «έγκλημα» του Έλληνος αυτού; Ο Παντελής Βαλιούλης2 μας το αποκαλύπτει:
«Ο αείμνηστος συνάδελφος», γράφει, «εντελώς αθώος, οικογενειάρχης και πατήρ δύο κορασίδων ανηλίκων, συνελήφθη εν Αμισώ και απεστάλη εις Αμάσειαν μετά τρεις μήνας μετά την αποστολήν ημών (κατά τον Μάιο 1921, περίπου). Η αιτία της συλλήψεώς του και της τόσον βαρείας καταδίκης του ήτο μοιραία. Περιήλθεν εις χείρας αστυνόμου τετράδιον γεωγραφίας μικρού μαθητού, όπου ούτος, χαράξας τον χάρτην της Μικράς Ασίας, αντί “Εύξεινος Πόντος”, επέγραψεν “Ελληνικός Πόντος”. Επειδή ο διδάσκων το μάθημα της Γεωγραφίας ήτο ο Γ. Παπαμάρκου, εθεωρήθη ένοχος θανάτου…».
Ο Εμίν βεής δεν μπορούσε να ανεχθή τίποτε το Ελληνικό, πολύ περισσότερο έναν «Ελληνικό Πόντο» στον χάρτη!
Επακολούθησε η δίκη των καθηγητών του Αμερικανικού Κολλεγίου Μερζιφούντος Δημητρίου Θεοχαρίδη, Χαραλ. Ευσταθιάδη, Παύλου Παυλίδη και Παναγ. Λαμπριανίδη και δύο μαθητών του ιδίου Κολλεγίου από την Αμισό, του Συμεών Ανανιάδη και του Αναστασίου Παυλίδη.
Ο Εμίν βεής, λυσσομανώντας έχυσε το δηλητήριό του κατά των καθηγητών και των μαθητών, κατηγορώντας τους ότι «συνέπηξαν στο σχολείο τους επαναστατικόν σύλλογον δια την… απελευθέρωσιν του Πόντου»!
Και ο Παντελής Βαλιούλης, γράφοντας για τους ηρωικούς αυτούς μάρτυρες, αναφέρει:
«Συνετήρουν σύλλογον εν τω Κολλεγίω ομογενών, καθ’ ον τρόπον συνετήρουν τοιούτους και οι Τούρκοι, καθώς και οι Αρμένιοι μαθηταί, προς περισσοτέραν μεταξύ των αλληλεγγύην, γνωριμίαν, άσκησιν εις διαλέξεις, γυμναστικάς επιδείξεις κ.λ.π.».
Και για την αιτία αυτή και οι καθηγηταί και οι δεκαοχτάχρονοι μαθηταί στάλθηκαν στις αγχόνες από τον απαίσιο Εμίν βεή. «Έτσι μόνον θα εκριζώσουμε», ούρλιαζε, «τη ρίζα της ανταρσίας και του… Ποντιακού ζητήματος… Δεν χρειάζεται καμιά επιείκεια…». […]