Σε σχετικά… αχαρτογράφητα νερά, που αφορούν τις σε βάθος χρόνου επιπτώσεις της Covid-19, μπήκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Χάρισον.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ακόμα και 2 χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για άνοια, ψύχωση και επιληψία – γενικότερα, η μελέτη συσχετίζει την Covid-19 με τις νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές.
Για να φτάσουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 1,28 εκατ. ασθενείς με μέση ηλικία τα 42 έτη. Το διάστημα νόσησης ήταν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022, ενώ για λόγους σύγκρισης αναλύθηκαν τα δεδομένα ισάριθμων ασθενών με άλλη αναπνευστική λοίμωξη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της, τα ευρήματα της οποίας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες εάν ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 600 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς εκτιμάται ότι περίπου 100 εκατ. πάσχουν από μακρά Covid-19, δηλαδή με συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες.
Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών έως 6 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Οι ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι ο κίνδυνος για άλλες διαταραχές, όπως η εγκεφαλική «ομίχλη» (γνωστικό έλλειμμα), η άνοια και η ψύχωση είναι υπαρκτός ακόμη και μετά από 2 χρόνια.
Παράγοντας κινδύνου θεωρείται η ηλικία – οι μακρόχρονες επιπτώσεις είναι γενικά μικρότερες στα παιδιά, αν και η Covid-19 μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο επιληψίας σε αυτά.
Επίσης, βρέθηκε ότι περισσότερες νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές υπήρξαν κατά το κύμα της Δέλτα. Η Όμικρον εμφανίζει παρόμοιους κινδύνους, αλλά με πολύ ηπιότερα συμπτώματα, καθώς και μικρότερο κίνδυνο θανάτου.
«Πάντως, δεν μιλάμε για ένα τσουνάμι νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Γενικότερα όμως γνωρίζουμε πολύ λιγότερα από όσα νομίζουμε σχετικά με τη μακρά Covid-19», σημείωσε ο Πολ Χάρισον.
Η δημοσίευση έγινε στο ψυχιατρικό περιοδικό The Lancet Psychiatry.
https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(22)00260-7/fulltext